Tipy, ako uľaviť pleti po lete

Počas prázdnin sme sa vyhriali, zrelaxovali a nabrali energiu. Pokožka si ale počas horúcich dní príliš neoddýchne. Začiatok jesene je preto vhodnou dobou, kedy môžeme pomôcť pleti sa zotaviť. Poradíme, ako pleť zregenerovať a pripraviť ju na sychravé obdobie jesenných mesiacov. 

obr0

Aj napriek tomu, že jar ponúka prvé slnečné dni, bundy a mikiny stále úplne neodložíme. Je to až leto, kedy získame možnosť sa po zime poriadne vyhriať. Teplota stúpa, vlhkosť vzduchu je vyššia a pokožka konečne netrpí na mrazy a suchý vietor.

Lenže aj letná klíma nie je pre pleť úplne to pravé. Príliš vlhký vzduch, ale aj ostatné faktory dajú pokožke počas horúcich dní zabrať. Koža sa počas leta potýka najmä s týmito nešvármi:

  • Vysoké teploty: Ach tie tridsiatky. Počas vysokých teplôt produkujeme väčšie množstvo potu, kvôli ktorému vzniká viac akné a potničky.
  • Slnko: Aj napriek tomu, že zo slniečka získavame potrebný vitamín D, na rad jeho negatívnych dopadov nesmieme zabúdať. UV žiarenie pokožku popáli a oslabí kolagénové a elastínové vlákna. Dochádza tak k predčasnému starnutiu pleti a vzniku tmavých škvŕn.
  • Klimatizácia: Rovnako ako zimný vzduch, príjemný chladný vánok z klimatizácie pokožku vysušuje a dráždi. Situácia je však ešte horšia, pretože rýchla zmena medzi nízkymi a vysokými teplotami škodí regeneračným schopnostiam pleti.
  • Chlórovaná voda: Bazén je neodmysliteľnou súčasťou leta. Bohužiaľ aj pri vodných radovánkach dostáva pleť zabrať. Chlór uberie pokožke prirodzený maz a zanechá ju suchú a šupinatú. Ľudia s alergiou navyše môžu dostať svrbiacu vyrážku.
  • Štípance a uštipnutia hmyzom: Komáre, osy, ovady. Hmyzie štípance spôsobujú jazvičky a červené škvrny, kvôli ktorým vzniká nerovnomerný tón pokožky.

obr1

Po letnej relaxácii prichádza sychravá jeseň. Využime ju k dôkladnej starostlivosti o pleť.

Na dovolenkách tiež často zvoľňujeme v dodržiavaní zdravého životného štýlu a doprajeme si všemožné dobroty. Bohužiaľ aj nezdravé jedlá a nápoje ovplyvňujú stav pokožky, ktorá je potom vyblednutejšia, opuchnutá alebo začervenaná.

Ako teda pleť po lete zotaviť?

Zbavte sa odumretých kožných buniek

Pleť je počas leta pod stálym náporom slnečných lúčov, ale aj nepriaznivých vonkajších vplyvov. Preto sa na jej povrchu hromadia nečistoty a odumreté kožné bunky, ktoré jej uberajú na žiarivom vzhľade a schopnosti prijímať aktívne látky. 

Pleti od vrstiev nečistôt najrýchlejšie uľavíte peelingom. Existuje mnoho variantov, pomocou ktorých zvládnete procedúru z pohodlia domova. Najlepšie však urobíte, keď sa na túto procedúru vydáte do kozmetického salónu. Profesionálny peeling sa stará o pleť šetrnejšie a intenzívnejšie. Tak pleť lepšie osvieži a zjemní.

Pozor na príliš drsné čistenie!

Narušuje totiž prirodzenú rovnováhu kyslého plášťa pokožky, ktorý slúži ako jej ochranná vrstva. Vyhnite sa mechanickému peelingu alebo drsným kefám a radšej siahnite po jemnom variante bez brúsnych častíc, ktoré rozpustí nečistoty a odstráni ich z pórov bez narušenia kyslého plášťa.

 

Peeling stimuluje krvný obeh. Vďaka tomu stimuluje regeneráciu pokožky a rozjasní ju. Pokožka s čistými pórmi je potom pripravená prijímať živiny a hydratačné látky, ktoré sa ľahko dostanú aj do hlbších kožných vrstiev.

ep Odumreté bunky šetrne odstráni jemný enzymatický peeling. Požiadajte o procedúru v jednom z našich partnerských kozmetických salónov.

Poriadne hydratujte

Chlór, ventilácia, UV žiarenie ... to je len hŕstka faktorov, ktoré pleť v lete intenzívne vysušujú.

Po dovolenke preto pokožke doprajte poriadnu hydratáciu. Siahnite po hydratačných maskách, nočnom a dennom kréme (najlepšie takom s ochranným faktorom), osviežujúcej hmle, no najmä po sérach s látkami, ktoré na seba dokážu viazať vodu.

pbr3

Klimatizácie sú neoddeliteľnou súčasťou leta, ale aj kancelárií. Suchej pleti aj na pracovisku rýchlo uľavíte Osviežujúcou hmlou s lipozómami.

Jednou z takých je kyselina hyalurónová, ktorá na seba dokáže naviazať až 4 000 × viac vody, než sama váži. Ak obsahuje rôzne veľkosti molekúl, dokáže pleť hydratovať ako na povrchu, tak v druhej vrstve pokožky (dermis). 

Búrame mýty o kyseline hyalurónovej. Prečítajte si článok.

A potom pleť vyživte 

Po čistení a hydratácii ostáva pleti dodať živiny, ktoré pomôžu zachovať jej priaznivý vzhľad a napravia škody napáchané slnečnými lúčmi v nižších vrstvách kože. Dopomôžu k tomu napríklad tieto látky:

  • Vitamín E: zmierňuje zápaly pokožky a podporuje funkciu orgánov. Je tiež účinný antioxidant, ktorý chráni pokožku pred voľnými radikálmi.
  • Zinok: Tento minerál nájdeme v telových bunkách a enzýmoch, ktoré sú nutné pre správnu funkciu pokožky. Zinok pomáha pleti vytvárať bunky a dopravovať ich do miest, kde sa prejavujú nedokonalosti pleti. Vďaka tomu urýchľuje ich nápravu.
  • Vitamín A: Spomaľuje známky starnutia, podporuje tvorbu kožných buniek a vyhladzuje vrásky. V kozmetike sa s ním stretneme najčastejšie vo forme retinolu.
  • Omega 3 mastné kyseliny: Sú bohaté na zložky, ktoré sú potrebné pre tvorbu vrchných vrstiev kože. Povrch pokožky je potom hebkejší s rovnomernejším odtieňom. Bohatým zdrojom na Omega 3 kyseliny je napríklad rakytníkový olej.

 

obr4

Pestrý jedálniček ocenia vaša pleť i žalúdok.

Pokiaľ chcete pleť po slnečných dňoch vyživiť naozaj rýchlo a účinne, siahnite po vyživujúcich maskách. Masky vytvárajú bariéru medzi vzduchom a tvárou. Vďaka tomu zabránia vyparovaniu látok. Živiny sa tak dostanú hlbšie do pokožky a ich účinok je silnejší.

Vylaďte si jedálniček

Začiatok jesene je ideálnym časom na to, aby sme si dopriali zdravšie a nespracované potraviny. Pestrý jedálniček vyčistí organizmus od toxínov a ďalších nepriaznivých látok, ktoré sme do neho počas dovolenky dostali.

Zdravá strava významne podporí regeneráciu pokožky. Pripravte si chutný šalát alebo jogurt s hŕstkou nepražených orieškov a semienok. Príjemným spôsobom si doprajte kokteil plný antioxidantov, zdravých tukov a vitamínov.

 

Zbavte sa akné

Teplo, pot a vlhkosť, ale aj opakovaná aplikácia opaľovacích prípravkov v letných mesiacoch prispieva k upchávaniu mazu vnútri pórov. Do pokožky sa tak nedostáva vzduch a vzniká prostredie pre baktérie. Preto dochádza k rýchlejšiemu vzniku akné a zápalom pokožky.

Jedným z najúčinnejších bojovníkov proti pupienkom a čiernym bodkám je kyselina salicylová, ktorá nečistoty v póroch rozpúšťa, a tak ich uvoľní. Proti baktériám potom pomôže benzoylperoxid vo forme masti. 

Ak však trpíte akútnym akné, konzultujte použitie látok so svojou dermatologičkou. V týchto prípadoch totiž môže kyselina a peroxid vysúšať a spôsobiť začervenanie pleti.

Neprestávajte dávať pozor na slnko

V závere leta už slnečné lúče tak intenzívne nepocítime. To však neznamená, že pokožke neškodia. Najmä UV žiareniu typu A prechádza až z 80% cez mraky. Lúče UVA urýchľujú starnutie kože a zapríčiňujú hyperpigmentáciu.

obr5

Jesenné slnko nás v bežných prípadoch nespáli. Stále však môže pokožke uškodiť.

Zostaňte preto vybavená kvalitnou opaľovacou emulziou po celý rok. Mimo letnú sezónu si vystačíte s nižšími ochrannými faktormi. Najlepšie však urobíte, keď svoju pokožku ochránite podľa výšky aktuálneho UV indexu.

Ako prebieha zmena kozmetickej rutiny na konci leta u vás? Podeľte sa s nami na Facebooku.