6 mýtov o kyseline hyalurónovej. Neobávate sa ich aj vy?

Možno sa na vašom zraze s kamarátkami niekedy stočila reč ku kyseline hyalurónovej. Je bezpečná? Skutočne účinkuje? A kde ju kúpiť? Tieto otázky sú opradené množstvom mýtov. Pritom ale kyselinu hyalurónovú aj jej vplyv na pokožku vedci už dobre preskúmali. Preto najčastejšie polopravdy uvádzame na pravú mieru.

Obr. 0 mýty HA

1) Je to umelá látka, ktorú telo nepotrebuje

Kyselina hyalurónová je v skutočnosti polysacharid - organická stavebná alebo zásobná látka, ktorá sa prirodzene nachádza v organizmoch. V tele ju má každý človek ako súčasť medzibunkovej hmoty vypĺňajúcej priestor medzi bunkami. Najviac kyseliny hyalurónovej sa nachádza v:

  • očnom sklovci, ktorý tvorí hmotu v očnej guli,
  • kĺbovom maze čiže synoviálnej tekutine
  • a v kožnom tkanive

 

Kyselinu hyalurónovú majú tiež zvieratá. Veľké množstvo kyseliny nájdete napríklad vo vnútornostiach dobytka, ošípaných či jahniat.

K vyššej produkcii kyseliny v ľudskom tele prispievajú aj vhodné potraviny – napríklad hroznová šťava, koreňová zelenina alebo ovocie obsahujúce veľa vitamínu C.

2) Telu neprospieva a možno mu skôr škodí

Už sme vysvetlili, že sa kyselina hyalurónová bežne nachádza medzi bunkami. A nie je tam len tak pre nič za nič. Ľudskému telu prospieva hneď z niekoľkých dôvodov:

  • viaže na seba vodu až tisíckrát ťažšiu, než je molekula kyseliny hyalurónovej
  • bráni vírusom a baktériám vstúpiť do buniek,
  • tlmí nárazy v synoviálnej tekutine a tým bojuje proti osteoartróze,
  • bráni ukladaniu vlákien kolagénu v zlom smere, a preto sa rany hoja bez jaziev.

Práve vďaka kyseline hyalurónovej je pleť vyhladená, zásobená tekutinami a chránená pred pôsobením voľných radikálov.

Problém je ale v tom, že s pribúdajúcim vekom jej množstvo ubúda. Kvôli tomu klesá množstvo vody v koži a pleť stráca elasticitu a mladistvý vzhľad. Zároveň vo vyššom veku rastie pravdepodobnosť kĺbových ochorení.

Obr. 1 mýty HA

Vysoký podiel kyseliny hyalurónovej sa nachádza v očnej buľve vo forme viskózneho gélu. Aj tam ale s vekom množstvo kyseliny klesá, a to spôsobuje vysychanie očí a problémy so zrakom.

3) Existuje len jeden druh kyseliny

Molekuly kyseliny hyalurónovej v kozmetických prípravkoch majú rôznu veľkosť molekúl. Kým veľké molekuly zostávajú na vrchnej vrstve pokožky, malé molekuly prenikajú až do dermis - druhej vrstvy pokožky.

Kým veľké molekuly na povrchu pokožky vyhladzujú drobné vrásky, malé molekuly v dermis vyživujú bunky, obnovujú ich a viažu na seba vodu. Preto sa vždy zaujímajte o veľkosti molekúl v prípravkoch s kyselinou hyalurónovou.

4) Pri výbere prípravkov sledujte zloženie

Neriaďte sa iba cenou výrobku. Staviť na neznalosť zákazníka je jednoduché - nezabudnite sa zaujímať o veľkosť molekúl kyseliny. Možno predajcu otázkou prekvapíte, ale je určite na mieste.

Pokiaľ máte citlivejšiu pleť, zároveň skontrolujte, či prípravok neobsahuje parabény.

5) Hodí sa len pre ženy nad 40 rokov a po päťdesiatke je neskoro

Kyselina hyalurónová pomáha predchádzať vzniku vrások. Pôsobí ako prevencia proti vysušovaniu pleti a spomaľuje starnutie. Preto môžu prípravky s kyselinou hyalurónovou používať ľudia už okolo 25. roku. Práve v tomto veku začína prirodzene sa vyskytujúce ubúdanie kyseliny hyalurónovej v tele.

S vekom sa stenčuje horná a stredná vrstva kože (epidermis a dermis), dochádza k strate kolagénu a k zhoršeniu pružnosti pleti. Hlboké vrásky kyselina úplne nezahladí. Pomáha ale hydratovať pleť a pôsobí proti vzniku ďalších vrások a proti ich prehlbovaniu. Preto sa oplatí začať pleť hydratovať a dodávať jej kyselinu hyalurónovú kedykoľvek po päťdesiatke.

Obr. 2 mýty HA

Začať sa starať o pleť sa oplatí kedykoľvek. Či už je vám 25 alebo 50 rokov.

6) Po použití hrozia opuchy, opary či svrbenie

Nežiaduce účinky po použití kyseliny haylurónovej hrozia predovšetkým v prípade, keď sa rozhodnete pre invazívnu aplikáciu - teda injekčnou ihlou. Na vašej pleti môžu zostať opuchy, drobné modrinky alebo opar, pokiaľ naň trpíte.

V prípade krémov a sér môžete bez obáv skúšať, čo vašej pleti prospeje najviac - nehrozia totiž nežiadúce účinky spôsobené narušením pleti ihlou.

Nočný krém pracuje so schopnosťou regenerácie pleti, ku ktorej dochádza pri spánku. Pleť vyhladzuje a zlepšuje jej pružnosť. Denný krém chráni pokožku pred škodlivými vplyvmi a vyživuje ju. Očné sérum zvyšuje elasticitu očného okolia a redukuje mimické ryhy.

Žiadnych mýtov sa už nezľaknete, keď budete vedieť, kde nájsť správne informácie. Prečítajte si napríklad zloženie nášho nového CC krému, nech máte prehľad, aké látky na svoju pleť aplikujete. Sledujte tiež náš Facebook, kde vám dáme vedieť o ďalších novinkách a článkoch.