Všetko o spáleninách: zoznámte sa s UV indexom a fototypmi

Tiež už sa vám niekedy stalo, že ste úplne zabudli na opaľovací krém? Nie je to ideálne, ale po zlých skúsenostiach už na krém asi nikdy nezabudnete. Prečítajte si, ako sa správne mazať a prečo si pred pobytom vonku zisťovať UV index.

Obr. 0 spaleniny

Popálenina je akútny a neinfekčný zápal kože, ktorý sprevádza začervenanie a niekedy i pľuzgiere. Či už si spálite celý chrbát alebo len kúsok kože na nose, pravdepodobne bude spálené miesto bolieť a trápiť vás pocitom horúčosti.

Ďalšími príznakmi spálenín sú:

  • svrbenie,
  • napätie kože,
  • slabosť,
  • bolesť hlavy
  • alebo zimnica.

 

Obr. 1 spaleniny

Najčastejšie sa ľudia spália na dovolenke, ale i keď vybehnete na jarné slniečko a strávite celý deň na záhrade, nemusí to pleť po zime zvládnuť.

Ako predchádzať spáleninám

Izolovať sa od vonkajšieho prostredia a čakať doma, až letné tridsiatky nadobro prejdú - to si môže dovoliť málokto. A rovnako by takéto správanie bolo zlé. Telo totiž potrebuje aspoň trochu slnečného žiarenia, aby z neho získavalo vitamín D.

Nič sa ale nemá preháňať. Problémy so spáleninami súvisia s:

  • nedostatočnou ochranou pleti pred silným a dlhodobým slnečným žiarením,
  • kožným fototypom
  • i hrúbkou kože.

 

Malé deti majú oproti dospelým oveľa tenšiu kožu, a preto je pre nich opaľovanie obzvlášť nebezpečné. Nezáleží na farbe vlasov alebo očí - všetky bábätká sú na slnko citlivé, pretože sa ich koža ešte len vyvíja a postupne silnie. Do jedného roka preto neberte deti na priame slnko.

U starších detí a dospelých hrá veľkú úlohu fototyp, ktorý určuje schopnosť opaľovať sa a riziko spálenia. Fototypy sa rozlišujú podľa farby očí, vlasov a pleti. Stredoeurópania spadajú zvyčajne do 4 fototypov.

  • Fototyp 1: veľmi svetlá až priehľadná pleť, hrdzavé vlasy, veľké množstvo pieh, svetlé oči - najčastejšie modré. 
  • Fototyp 2: svetlá pleť i vlasy, pehy, oči zelené, modré či šedé. 
  • Fototyp 3: svetlo hnedá pleť, gaštanové vlasy, hnedé oči.
  • Fototyp 4: Tmavá pleť, veľmi tmavé oči i vlasy. 

 

Fototyp 1 Vždy sa spáli, skoro sa lúpe

Keď poznáte svoj fototyp, môžete sa na slniečko pripraviť omnoho lepšie.

Každý fototyp potrebuje inú ochranu pred slniečkom. Pokiaľ máte tmavé vlasy aj pleť, opaľujete sa veľmi dobre a málokedy sa spálite. Fototyp 1 sa naopak spáli skoro zakaždým a musí sa mazať krémom s vysokým faktorom, pretože koža po pôsobení slnka nehnedne, ale červená.
 

Kontrolujte výšku UV žiarenia

Žiarenie pôsobí na pleť už po 15 minútach pobytu na slniečku. A ak váhate, ako je to vlastne v tieni, musíme vás uistiť, že aj tam slnko opaľuje.

Ultrafialové žiarenie je neviditeľné a pred jeho úplnými účinkami chráni planétu Zem ozónová vrstva v atmosfére. Preto je nebezpečné pohybovať sa pod ozónovú dierou, ktorá prepúšťa viac UV žiarenia.

Ako sa mazať, zistíte pomocou takzvaného UV indexu. Ten udáva mieru dopadajúceho UV žiarenia a zistíte ho obvykle z predpovede počasia.

 

UV Index

Riziko spálenia

Ako sa chrániť

0—2

nízke

Používajte opaľovací krém hlavne vtedy, keď je sneh a slnečné lúče sa od neho odrážajú.

3—5

stredné 

Noste klobúk alebo čiapku a okuliare, cez poludnie sa slnku vyhýbajte. 

6–7

vysoké

Dodržiavajte predchádzajúce zásady a navyše používajte opaľovací krém s faktorom aspoň 30.

8–10

veľmi vysoké

Zostávajte na slnku len nevyhnutne dlhú dobu a kľudne noste na kúpanie tenké bavlnené tričko. Od 11 do 15 hodín sa vyhýbajte slnku. Mažte sa krémom s faktorom minimálne 30, nižšie fototypy aj 40 a viac.

11+

extrémne 

Noste tričko alebo blúzku s dlhým rukávom a dlhé nohavice, tvár chráňte krémom a ideálne aj klobúkom so širokou krempou. Buďte veľmi obozretní a nechoďte na slnko tri hodiny pred pravým poludním ani tri hodiny po ňom. Bolestivé spálenie hrozí už za 10 minút pobytu na slnku, preto voľte krémy s vysokými faktormi.

 

Za každých okolností používajte svoj obvyklý denný a nočný krém, ten opaľovací aplikujte na nich. Nepodceňujte ani slnečné okuliare - noste ich v lete pri mori, ale aj v zime, kedy sa slnečné lúče odrážajú od snehu a pichajú do očí.

Obr. 3 spaleniny

Pri vode je dobre - chladí a okolo pofukuje vietor. O to je UV žiarenie zradnejšie, takže na neho nikdy nezabúdajte.

Ako správne používať opaľovací krém, aby ste sa nespálili

Veľa ľudí robí s opaľovacím krémom stále tie isté chyby - mažú sa až tesne pred kúpaním alebo na turistickej dovolenke nad krémom len mávnu rukou, pretože sa predsa nejdú opaľovať.

Na slnku dodržujte nasledujúce rady:

  1. Pred dovolenkou užívajte beta-karotén - zvýši odolnosť vašej pokožky a pripraví ju na slnko. Ale nepočítajte s tým, že vám potom stačí len krém s nízkym filtrom alebo dokonca vôbec žiadny. Pred UV žiarením vás tablety neochránia.
  2. Opaľovací krém vyskúšajte už doma. U niekoho sa totiž môže objaviť alergia na obsiahnuté látky - koža sčervená a svrbí. S takým krémom by vám na dovolenke veľmi dobre nebolo.
  3. Namažte sa vždy aspoň 20 minút pred kúpaním, nech má krém čas sa vstrebať. Vo vode sa inak zmyje a vy budete mať z plávania poriadne spálený chrbát.
  4. Pri mazaní sa ničím nerozptyľujte a dávajte pozor, že ste nič nevynechali. Spáliť si nos alebo kožu okolo plaviek môžete rýchlejšie, než poviete švec.
  5. Pri mori používajte niekoľko krémov s rôznymi faktormi. Prvé dva dni začnite krémom s faktorom aspoň 30, potom faktor znižujte. Pokiaľ ale predposledný deň zistíte, že ste málo opálení, nie je to signál k tomu, aby ste sa posledný deň vôbec nemazali.
  6. Zmierte sa s tým, že ak ste fototyp 1 alebo 2, nikdy nebudete mať krásne hnedú kožu. Nezabudnite, že hnedovlásky, ktoré sa perfektne opaľujú, zasa nikdy nebudú mať vaše nádherné zelené či modré oči a prirodzene plavé vlasy.

 

Obr. 4 spaleniny

Pri používaní opaľovacieho krému vždy myslite na svoj fototyp. Ľudia s číslom 4 môžu kľudne začať s krémom 15, pretože sú väčšinou opálení už z domova. Nižšie fototypy ale k moru prichádzajú s bielou a veľmi háklivou pleťou.

Čo keď sa spálite

Aj keď sa nepohybujete v extrémnych podmienkach, môžete sa spáliť veľmi ľahko. Stačí na chvíľu zaspať na pláži alebo sa zle namazať krémom.

Pri ľahších spáleninách ochladzujte kožu mokrým uterákom a používajte panthenol. Nehanbite sa kúpať v ľahkom tričku - možno nemáte ten správny vodeodolný opaľovací krém, a tak potrebujete mechanickú ochranu.

Ak sa vám na koži objavia pľuzgiere a máte teplotu, vyrazte do nemocnice. S pocitmi na odpadnutie, závratmi a zvracaním si svojpomocne neporadíte. A pokiaľ vám po pľuzgieroch od slnka ostali jazvy, prečítajte si náš článok o tom, ako ich zmierniť.

Spálili ste sa niekedy? Napíšte nám na Facebook svoje tipy, ako to riešiť.