4 dôvody, prečo dať prednosť prírodnému polyméru P3HB pred mikroplastmi

Uvedomujeme si, že názov prírodný polymér P3HB stále predstavuje veľkú neznámu. Za cudzím slovom a zložitým vzorčekom sa skrýva šetrné riešenie problému s nerozložiteľnými mikroplastmi. Prečítajte si, prečo má táto zmena zmysel.

phb1

1. Prírodný polymér P3HB neškodí prírode

Produkuje ho totiž baktéria, ktorá k nám pred miliónmi rokov dorazila z vesmíru. Za tú dobu sa chodu našej planéty úplne prispôsobila a začala si vyrábať prírodný polymér P3HB ako zdroj energie. Zvyšky, ktoré nedokáže využiť, slúžia ako potrava pre ďalšie mikroorganizmy. Neostane tak po ňom nič, čo by prírodu ohrozilo.

Bežné mikroplasty si s prírodou už toľko nerozumejú. Nerozkladajú sa, a tak sa stávajú dlhodobou súčasťou vôd morí, oceánov i sladkovodných tokov.

Plávajúce plastové čiastočky môžu uškodiť vodným živočíchom i vtákom. Ľahko si totiž mikročiastočky pomýlia s potravou alebo ich skonzumujú spoločne s vodou. Ich tráviace ústrojenstvo sa potom upcháva a nezostáva im miesto na skutočné jedlo. Kvôli tomu im chýba energia pre rast a rozmnožovanie.

phb2

Spôsob, ktorým mušle prijímajú potravu, pripomína filtráciu: prechádza nimi voda, z ktorej zachytia pevné časti a tie využijú ako potravu. Nevyhnú sa im ani mikroplasty. To potvrdili vedci, keď testovali vzorku mušlí z anglických pobreží a supermarketov. V každej našli plastové mikročastice.

2. Neškodí ani vám

Vedci sa dopadu plastových mikročastíc na človeka ešte donedávna príliš nevenovali. Posledný tohtoročný výskum však našiel mikroplasty v ľudskom tele. Išlo o vôbec prvú štúdiu svojho druhu. Môžeme preto očakávať, že podrobnejšie výskumy na seba nenechajú dlho čakať.

Väčšina odborníkov sa ale už teraz zhoduje, že riziká vplyvu mikroplastov na ľudský organizmus existujú. Viažu na seba totiž toxíny, ktoré telu škodia. Tie najmenšie sú navyše schopné preniknúť priamo do krvného obehu.

phb3

Potom, čo sa mikroplasty objavia vo vode, sú len krok od toho, aby sa stali súčasťou potravinového reťazca. A tak sa týkajú aj nás.

Prírodný polymér P3HB nás toxínmi neohrozí. Do nášho tela sa vôbec nedostane, pretože sa vo vode bez zvyšku rozloží (biodegraduje).

 

3. Je schopný prírodnej recyklácie

Proces, pri ktorom mikroorganizmy spotrebovávajú a vyrábajú prírodný polymér P3HB, môžeme prirovnať k svojbytnej prírodnej recyklácii. Vzniká totiž v prírode, kde sa aj rozkladá a následne zasa vzniká.

phb4

Cyklus prírodného biopolyméru P3HB. V prírode ho vyrobí mikroorganizmus. My ho využijeme ako peelingové častice, ktoré sa po použití rozkladajú vo vode. Tak sa opäť stáva súčasťou prírody a všetko sa opakuje.

Plasty môžeme recyklovať tiež. Musíme im však pomôcť technológiami, ktoré nám umožnia ich opätovne používať. U väčšiny mikroplastov takúto možnosť nemáme. Často sú totiž príliš malé na to, aby ich úpravne vody zachytili. Tak si nachádzajú cestu do vody, kde sa nadobro stávajú súčasťou prírody. 

 

Prečo je kokosové sprchové mlieko v plastovej fľaši?

Dlho sme premýšľali v akom obale peelingové mlieko predstaviť. Nakoniec sme siahli po balení z plastu. Je totiž úplne recyklovateľné.

Prečo nepoužívame balenie z bioplastov?

Tento materiál k svojej recyklácii potrebuje špeciálnu technológiu, ktorá nie je rozšírená natoľko, aby prírode pomohla.

Bioplast si navyše nerozumie s technológiami pre recykláciu bežného plastu. Dokáže ich poškodiť, a tak zhoršiť celkový vplyv na prírodu. A pretože neexistuje mnoho recyklačných mechanizmov určených pre bioplasty, môže sa ľahko stať, že si do technológie určenej pre bežný plast nájdu cestu.

V dnešnej dobe je tak najlepším riešením používať bežné plasty, ktoré po vhodení do správneho kontajnera nájdu svoje opakované využitie.

Preto sa s našou novinkou sústredíme na mikroplasty, ktoré sa recyklačnému procesu vyhýbajú. Prírodný polymér P3HB tento problém rieši, a tak má táto zmena zmysel.  

 

 

4. Je výsledkom práce Českých vedcov


Mikroplasty používajú výrobcovia na rôznych miestach celého sveta. Prečo radšej nevyužiť šetrný a český unikát?

Všetko to začalo na chemickej fakulte v Brne, kde inžinieri objavili schopnosti vesmírnej baktérie. Svetového potenciálu technológie známej pod menom Hydal si všimla firma NAFIGATE Corporation, ktorá sa bez váhania výskum rozhodla podporiť.

phb5

Unikátny peelingový materiál predstavila Lenka Mynářová, marketingová riaditeľka NAFIGATE Corporation a svetovo uznávaný odborník na polyméry, Doktor Yash P. Khanna, ktorý produkt pokrstil vodou s prírodným polymérom P3HB.

Netrvalo to dlho a prírodný polymér P3HB sa dostal aj k nám. Pri každom sprchovaní s Coconut Peeling Milk tak šetríte prírodu a podporujete český výskum

Pri peelingovom mlieku ale rozhodne nekončíme. Kozmetický rad Venované vám a prírode sa chystáme postupne rozširovať. S prírodným polymérom P3HB sa tak u nás v budúcnosti určite stretnete.

Vyskúšali ste už naše sprchové mlieko? Trápi vás problematika mikroplastov? Napíšte nám do komentárov na Facebooku.