Potvrdené: kozmetika odbúrava stres

stres1

Trochu pokoja by sme si mali dopriať čo najčastejšie. Aj počas starostlivosti o pleť. Ak máte pocit, že vám starostlivosť o pleť pomáha relaxovať, nemýlite sa. Výskum potvrdil, že kozmetika znižuje hladiny stresu.

Hektický životný štýl, zlé nálady alebo nedostatok sebavedomia sa pritom neodráža len na duševnej pohode, ale aj na pokožke. Keď tieto pocity prežívame príliš často, nervový systém vytvára vysoké množstvo kortizolu.

Pri vysokých hladinách kortizolu telo vytvára viac kožného mazu, ktorý upcháva póry. Pleť potom stráca svoj priaznivý vzhľad. Navyše rastie riziko vzniku akné

Kozmetika pre pleť aj duševnú pohodu

Vplyv kozmetickej starostlivosti na tvorbu kortizolu preverili odborníci z americkej spoločnosti Rodan + Fields. Tím usporiadal osemtýždňovú štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 30 žien od 18 do 45 rokov s aknóznou pleťou. 

Zúčastnené sa po dobu výskumu starali o pokožku pomocou trojkrokovej rutiny, 2 × denne. Prípravky, ktoré ženy používali, obsahovali:

stres2

Prebiotiká v pleti podporujú tvorbu probiotík, ktoré potláčajú prílišnú aktivitu mazových žliaz. Predchádzajú tak vzniku akné. Okrem kozmetiky ich nájdeme napríklad v banánoch.

Po ôsmich týždňoch vedci porovnali vzorky slín urobených na začiatku a na konci výskumu. Tie preukázali priemerný pokles kortizolu o 83%. Zúčastnené ženy sa navyše prostredníctvom dotazníkov zhodli, že im pravidelné používanie kozmetiky zvýšilo sebavedomie. Obavy pred nepriaznivým vzhľadom pokožky u účastníčok naopak poklesli.

Podľa koordinátora výskumu, doktora Tima Fally, rastie počet vedeckých dôkazov o vzťahu medzi nepriaznivým stavom pleti a duševnou rovnováhou. Spojenie medzi fyzickou a psychickou stránkou dokonca študuje aj samotná disciplína menom psychofyziológia.

Nepomáha len kozmetika

Kozmetický rituál nerobia iba produkty. Našu rutinu sprevádza niekoľko faktorov, ktoré sa na duševnej pohode tiež podpisujú: 

  • Akákoľvek rutina a zvyk prispieva k duševnému pokoju. To platí aj pre kozmetické rituály. Mozog ich totiž po určitej dobe očakáva a pri ich naplnení dochádza k upokojeniu. Naopak všetky nečakané a nepredvídateľné udalosti vyhodnocuje ako ohrozujúce. A práve také prispievajú k stresu.

stres3

Vytvorte si vlastný trojkrokový rituál za asistencie šetrnej kozmetiky - napríklad s odličovacím olejom, hydratačným sérom s kyselinou hyalurónovou a denným krémom.

  • Neodmysliteľnou súčasťou kozmetiky je tiež vmasírovanie produktov. Dotyk samotný pomáha, pretože upokojuje - znižuje hladiny kortizolu, a naopak spúšťa produkciu oxytocínu, hormónu lásky. Pomocou končekov prstov prípravky navyše aplikujete dokonalejšie - do procesu totiž viac zapojíte zmysly.Pomáha aj vôňa.
  • Esenciálne oleje sa po tisíce rokov využívajú k upokojeniu mysle alebo zlepšeniu spánku. Ak nepoužívate kozmetiku s parfumáciou, spríjemnite si čas na seba napríklad kvalitnou vonnou sviečkou.

 

Tip: Relaxujte v kozmetickom salóne


Naše prípravky vyrábame prevažne bez parfumácie. Odporúčame si ale občas zájsť do salónu, trebárs na masáž tváre. U spriaznených kozmetičiek si ju môžete vychutnať napríklad za asistencie nášho masážneho oleja s vôňou kardamómu.

 

Vždy ale dohliadnite na to, aby kozmetika bola účinná. Používajte hydratačné séra s dostatočnou koncentráciou a denné krémy s UV faktorom

U kozmetiky by ste však s relaxovaním končiť nemali. Obklopujte sa ľuďmi, ktorých máte najradšej, dbajte na kvalitný spánok a doprajte si dostatok pohybu.

Napíšte nám na Facebooku, či sami cítite, že vám kozmetika pomáha od stresu.