8 aktivít, ktoré prispejú k vašej psychickej i fyzickej pohode

Jedným z ukazovateľov životného štýlu je vaša pleť. Ak si beriete veľa práce, dolieha na vás stres z jesenného pochmúrna a naviac už myslíte aj na kolotoč pri zariaďovaní Vianoc, môže sa to podpísať práve na kvalite pleti.

obr. 0 aktivity

Či už šéfujete veľkej firme alebo napríklad učíte jazyky v menšej škole, mali by ste vedieť vo svojom živote vybalansovať prácu doma aj v zamestnaní a aktívny i pasívny odpočinok. To sa ľahko povie - lenže ako prakticky na to?

Možno máte práve obdobie, kedy sa kvôli dôležitým zákazkám venujete práci 12 hodín denne. Krátkodobo sa dá zvládnuť extrémny životný štýl, ale z dlhodobého hľadiska sa oplatí fungovať podľa klasickej poučky - 8 hodín práce, 8 hodín spánku, 8 hodín voľného času.

Aby sme vám uľahčili predvianočný čas, pripravili sme pre vás zoznam ôsmich aktivít, do ktorých sa pustite ešte pred Vianocami. Odškrtávajte si, čo ste už zvládli, a pracujte na svojej fyzickej i psychickej pohode.

obr. 1 aktivity

Čas strávený s rodinou alebo priateľmi vám dodá na psychickej pohode. Potešíte seba aj ľudí, ktorých máte radi.

Zoznam aktivít

1)     Pracujete naplno

Buďte v práci čo možno najviac efektívni, nech toho veľa stihnete a nemusíte na nedokončené úlohy myslieť aj doma - alebo ich dokonca po práci z domu dorábať.

 

2)     Máte duševné prežitky a budujete priateľstvá

Urobte si chvíľku na peknú knihu, film či divadlo. Spoločne s priateľmi si zájdite napríklad na výstavu, koncert, varené víno - nech si jedného dňa neuvedomíte, že už vlastne žiadnych kamarátov nemáte.

 

3)     Venujete sa svojmu zdraviu

Možno vás už dlho pobolieva v hrdle alebo si už ani nepamätáte, kedy ste naposledy boli u zubára. Napravte to práve teraz, nech ste na Vianoce fit. Choďte na preventívne prehliadky a začínajúcu chorobu radšej vyležte.

A tiež zdravo jedzte - nezanedbávajte sa len kvôli tomu, že si myslíte, že kvalitné jedlo by vám zabralo veľa času. Nie je to pravda. A nesklame ani spánok.

 

4)     Ste s najbližšími ľuďmi, ktorých máte najradšej

Nič nie je navždy. Vaše bábätko nezostane navždy bábätkom, rodičia tu pre vás tiež nebudú večne. Tak sa im venujte a buďte s nimi, pretože ani sebeviac upečených druhov koláčov vám na Vianoce väčšiu radosť neurobí.

 

5)     Neodkladáte pohyb "na neskôr"

Až po Vianociach. Až bude vonku svetlo. Až nebude toľko práce. Poznáte to, že? Začnite hneď hľadať ten pravý pohyb pre vás. Ujasnite si, či vás bude motivovať šport v kolektíve alebo chcete niečo individuálneho.

Ak nie ste na fitness centrá ani telocvične, vymyslite si program na von. Vždy môžete niečo robiť, len to neodkladajte. Poznáte trebárs tieto aktivity?

 

6)     Plánujete a máte v živote poriadok

Ak máte pocit, že neustále vysávate a doma je i tak neporiadok, určite si pevné dni, ktoré budete venovať upratovaniu. Vďaka tomu časom získate prehľad, ako často je u vás doma vlastne treba vysávať a prácu si ľahšie naplánujete.

Stanovte si ale aj dni, ktoré venujete tráveniu spoločného času s rodinou alebo svojim koníčkom. Vďaka tomu všetko stihnete a budete mať dobrý pocit.

 

7)     Robíte si radosť a staráte sa o seba

Už vás dlho trápi strih vlasov alebo sa nemôžete rozhýbať k návšteve kozmetičky? Urobte to práve teraz, keď sú dlhé večery a po práci už toho vonku veľa nestihnete. Ideálna doba trebárs na domácu mikromasáž pleti alebo na štart poriadnej hydratačnej kúry!

 

8)     Máte určené priority a opúšťate nedôležité veci a činnosti

Asi každý má svojho kostlivca v skrini - niečo, čo už dlho odkladá a stále sa k tomu nemôže dostať. A čo sa vlastne stane, keď to neurobíte vôbec?

 

 

obr. 2 aktivity

S adventom sa všade objavia slávnostné svetielka. Určite si dni v týždni, kedy budete chodiť na vychádzku - nasajete atmosféru, budete mať pravidelný pohyb a môžete so sebou vziať napríklad kamarátku alebo deti.

Napíšte nám na Facebook, ako sa vám darí odškrtávať si zoznam.