Kvalitný spánok je pre pleť nevyhnutný. A zatočí aj s jarnou únavou

Odborníci sa na príčinách jarnej únavy nemôžu zhodnúť. Podľa jednej teórie sa telo vyrovnáva so stresom zo zmeny ročného obdobia. Podľa inej zase vydáva výrazne väčšie množstvo energie než v zime, pretože sa snaží využiť náhly prísun tepla a svetla. Nech už je príčina akákoľvek, jarná únava má negatívny vplyv na našu psychiku, zdravie i vzhľad.

Najlepšia obrana proti jarnej únave je poslúchnuť svoje telo a dopriať mu dostatočnú regeneráciu počas kvalitného spánku.

Kvalitní spánek 1

Príčiny jarnej únavy nie sú celkom jasné. Následky nám ale nové ročné obdobie nespríjemňujú.

Čo sa s naším telom v spánku deje

Spánok je prirodzený regeneračný mechanizmus. Odpočinok a čas na obnovu potrebujú nielen svaly, ale aj vnútorné orgány. Znižuje sa telesná teplota, spomaľuje dych.

Šuškovité teliesko (časť medzimozgu) produkuje v noci hormón melatonín. Ten má mimoriadne vysoké antioxidačné účinky, ktorými chráni naše telo.

Chvíľu po zaspaní mozog uvoľní najväčšiu dávku rastového hormónu, ktorý má na starosti nielen rast, ale aj regeneráciu a hojenie celého tela, teda aj kože.

Kvalitní spátek 2

Tmavé kruhy pod očami síce môžete zamaskovať, ale je lepšie im predísť.

Prečo máme kruhy pod očami

Nedostatočný spánok si vyberá svoju daň nielen dlhodobo. O našom ponocovaní kvôli temným kruhom pod očami vie celé okolie hneď nasledujúci deň.

Kruhy pod očami spôsobujú drobné cievky, ktoré presvitajú tenkou pokožkou v okolí očí.

Ak sme kvôli nevyspaniu v strese a viac unavení, produkujú naše nadobličky hormón kortizol. Ten zvyšuje odolnosť tela voči stresu a pomáha mu pripraviť sa na boj alebo útek. Zvyšuje tlak a zadržiava vodu v tele. Rozširuje tým, okrem iného, ​​aj cievky pod očami.

Ak povrch cievky popraská, začne sa v jej okolí rozkladať malé množstvo z cievky uvoľnenej krvi. Telo odbúrava uvoľnený hemoglobín a vznikajú tmavé farbivá - vaše kruhy pod očami.

Kvôli zadržiavaniu vody kortizolom vznikajú tiež ľahšie opuchy a k tmavým škvrnám pod očami sa pridávajú aj napuchnuté viečka a očné okolie.

Udržte si krásnu pleť jarnej únave navzdory

S kruhmi pod očami a unavenou pleťou môžete bojovať:

  • dostatočne pite,
  • nepreháňajte to so soľou ani alkoholom,
  • pri práci na počítači nastavte nižší kontrast farieb a menšiu žiarivosť monitora,
  • zmierňujte opuchy pod očami chladením
  • a používajte na citlivé očné okolie vhodnú kozmetiku.

A najdôležitejšia rada na koniec - doprajte si dostatočný a kvalitný spánok.

A keď spánok neprichádza...

Príležitostnou alebo chronickou nespavosťou podľa štatistík trpí až 35% dospelých Európanov, rovnaké čísla hlásia aj Spojené štáty. Mnoho príčin nespavosti ale pomerne ľahko odstránite.

Dodržujte pár pravidiel a zbavte sa nevhodných návykov:

  • koniec dňa si spríjemnite jogou, počúvaním hudby alebo relaxáciou,
  • pred spaním znížte teplotu v miestnosti a vyvetrajte,
  • nevystavujte sa večer modrému svetlu z obrazoviek a monitorov.

Zobuďte sa každý deň krajšia a s dobrou náladou. Kvalitný spánok je totiž jedným zo 6 tipov, ktorými môžete ihneď začať bojovať proti vráskam.