4 dôležité miesta v tele, kde vám pomáha kyselina hyalurónová

Už od narodenia je kyselina hyalurónová prirodzenou súčasťou vášho tela. Predstavuje jednu z hlavných zložiek medzibunkovej hmoty a pomáha chrániť, vyživovať a hydratovať. Zistite, prečo je pre vás kyselina nenahraditeľná a ako je to s jej úbytkom.

obr. 0 HA v tele

Kyselina hyalurónová je prítomná napríklad pri vnútromaternicovom vývoji dieťaťa a tiež bráni telo, keď sa vírusy snažia prestúpiť do buniek. Existujú ale štyri miesta, kde je kyseliny najviac.

1. Očný sklovec

Prečo oko pôsobí zrôsolovatene a akoby bolo z nejakého zvláštneho tkaniva? Môže za to očný sklovec, ktorý:

  • tvorí⅔ výplne očnej gule
  • a je priehľadný, bezfarebný arôsolovitý.

Kyselina hyalurónová pôsobí aj v oku ako tlmič a pomáha orgánu prijímať živiny. Nebyť kyseliny hyalurónovej, bolo by oko len tvrdou a krehkou guľou. Vďaka obsahu kyseliny v sklovci je oko na povrchu dostatočne vlhké a chránené pred mechanickým poškodením.

2. Synoviálna tekutina

Všetkých 143 kĺbov v ľudskom tele sa spolieha na kyselinu hyalurónovú. Tá je totiž súčasťou takzvanej synoviálnej tekutiny, ktorá tvorí povlak kĺbov a plní niekoľko nevyhnutných funkcií:

  • dodáva kĺbovej chrupavke živiny a kyslík,
  • odvádza odpadové produkty metabolizmu.

Kyselina hyalurónová pôsobí v synoviálnej tekutine ako tlmič nárazov - hovoríme, že je viskoelastická. Zároveň znižuje trenie a chráni kĺby pred opotrebovaním. Vďaka pôsobeniu kyseliny v synoviálnom roztoku môžu kĺby pri pohybe kĺzať a nedrú sa o seba. Pohyb je preto plynulý a bezbolestný.

3. Kĺbová chrupavka

Kyselina hyalurónová sa nachádza aj v kĺbovej chrupavke, ktorá je pevným spojením dvoch kostí. Vlákno kyseliny hyalurónovej predstavuje základ chrupavky. Hoci je kyseliny v chrupavke menej než napríklad v synoviálnej tekutine, dáva chrupavke jej pevnosť, pružnosť a klzkosť. Kyselina hyalurónová tiež pôsobí proti odumieraniu buniek chrupavky.

obr. 1 HA v tele

Pri športe kĺby čelia nárazom a dostávajú zabrať. Preto si dávajte pozor na kolená a behajte skôr na mäkkom povrchu, ako sú lesné cesty.

4. Koža

Kyselina hyalurónová je kľúčovou zložkou kože. Má tam hneď niekoľko dôležitých funkcií:

  • Viaže v pomere k svojej veľkosti niekoľkonásobne viac vody. Vďaka tomu v koži zadržiava vodu, hydratuje ju a udržuje jej elastickosť.
  • Pôsobí tiež ako antioxidant. Znamená to, že chráni kožu pred voľnými radikálmi.
  • Navyše podporuje tvorbu kolagénu, ale zároveň bráni jeho ukladaniu v nadbytočnom množstve - vďaka tomu nevznikajú pri hojení jazvy.

 

Tvorbu kyseliny brzdí vek

Dospelý človek má vo svojom tele približne 12 gramov kyseliny hyalurónovej. Avšak už od 25 rokov množstvo kyseliny klesá a nahrádzajú ju iné látky. Pokles kyseliny hyalurónovej spôsobuje vznik vrások a prejavuje sa starnutím pleti. V 40 rokoch už telo produkuje len 40% pôvodného množstva kyseliny hyalurónovej a v 60 rokoch dokonca len 10%.

obr. 2 HA v tele

V staršej pleti kyseliny ubúda, a preto nedokáže čeliť vráskam a starnutiu.

Chýba vám kyselina? Doplňte ju liekmi a kozmetikou

Vďaka svojim vlastnostiam sa kyselina používa aj ako liečivo. Najčastejšie sa s ňou stretnete v:

  • kvapkách na liečbu syndrómu suchého oka,
  • kvapkách pre ľudí, ktorí nosia kontaktné šošovky,
  • injekciách na liečbu kĺbovej chrupavky
  • alebo v doplnkoch stravy na kĺby a kosti.

 

S jemnými vráskami na tvári a v dekolte a tiež s jazvami vám pomôže 100% čistá NAFIGATE Kyselina Haylurónová, ktorá obsahuje malé aj veľké molekuly a vďaka tomu pôsobí nielen na povrchu kože, ale preniká aj do hlbších vrstiev.

Na očné okolie a na mimické vrásky sa hodia špeciálne Hyaluron Eye Serum, ktoré zvyšuje elasticitu kože okolo očí a rozjasňuje pleť. Vyhladzuje vrásky a zároveň im aj predchádza.

Ako sa starať o pleť na jeseň? Pozrite sa na našich 5 tipov. A tiež si prečítajte rozhovor s našou obchodníčkou, ktorá popisuje svoje skúsenosti z terénu a prezrádza svojho favorita medzi NAFIGATE produktmi.

Chcete sa na niečo opýtať alebo by ste radi diskutovali o článku? Presuňte sa na náš Facebook.