2 percentá kyseliny hyalurónovej sú 100% čisté. Vysvetlíme, ako tomu rozumieť

Čo presne znamená stopercentná kyselina hyaluronová, ako sa mení význam, keď sa pridá slovo "čistá", a prečo v kozmetike NAFIGATE nenájdete 100 percent kyseliny? Pomôžeme vám zorientovať sa v terminológii a urobiť si raz a navždy jasno v chápaní čistoty a koncentrácie.

Obr. 0 HA

Každý človek má vo svojom tele približne 15 gramov kyseliny hyalurónovej a z toho sa polovica nachádza v koži. Množstvo sa ale s vekom znižuje, objavujú sa vrásky a horšie sa hoja jazvičky. Preto prichádza čas na krémy a séra s kyselinou hyalurónovou.  

Najčastejšia koncentrácia je okolo 2 %

Kyselina hyalurónová je účinná už od 0,1% koncentrácie. Aj v tak malom množstve pozorujete zlepšenie hydratácie pokožky a lepšiu elasticitu pleti.

V kozmetike sa ale najčastejšie objavuje v 2 až 3% koncentrácii. Znamená to, že kozmetický prípravok obsahuje 2 až 3% kyseliny hyalurónovej a 98 alebo 97% iných látok.

Výrazne vyššia koncentrácia nie je škodlivá alebo nevhodná - skôr je zbytočná. Koža si s ňou totiž nedokáže poradiť. Nezvládne také množstvo účinnej látky vstrebať a využiť.

Oveľa dôležitejšie ako množstvo je naviac kvalita kyseliny a veľkosť jej molekúl. Ak sú príliš veľké, nedostanú sa do hĺbky a nemôžu bojovať proti vráskam aj v spodných vrstvách kože.

Kyselina hyalurónová s vyššou koncentráciou sa využíva v medicíne pri liečbe kĺbových ochorení a tiež sa aplikuje injekčne na vyhladenie pleti. So 100% koncentrovanou kyselinou hyalurónovou sa ale v kozmetike ani liekoch najskôr nestretnete.

Obr. 1 HA

1 gram kyseliny hyalurónovej na seba dokáže naviazať až 6 litrov vody. Tá je pre pleť veľmi dôležitá - pomáha ju udržať hydratovanú a krásnu. Takže aby kyselina hyaluronová fungovala čo najlepšie, nezabudnite aplikáciu doplniť dostatočným pitným režimom.

Čo znamená čistá kyselina hyalurónová

S nápisom 100% kyselina hyalurónová sa ale napriek tomu stretnete. Nie je tým však myslená koncentrácia, ale čistota látky. Predtým sa kyselina hyalurónová získavala z kravského očného sklivca alebo kohútích hrebienkov. Problém bol v tom, že látku nebolo ľahké izolovať a navyše v nej zostávali nečistoty - až 10% získanej látky predstavovali proteínové či iné štruktúry z tiel živočíchov, ktoré následne mohli u ľudí spôsobovať imunitné reakcie.

V súčasnosti sa kyselina hyalurónová získava biotechnologickou výrobou. Vďaka tomu je možné zabezpečiť vysoko kvalitnú 100% čistú kyselinu hyalurónovú. Tá sa potom pridá vo vybranej koncentrácii do krému či séra.

Obr. 2 HA

Kyselina hyalurónová sa získava v laboratóriu pomocou biotechnológie. Vďaka tomu je vysoko kvalitná a čistá.

Ako vzniká krém či sérum s kyselinou hyalurónovou

Základom je kvalitná kyselina hyalurónová v podobe bieleho prášku. Ten sa zmieša s vodou a s ďalšími účinnými látkami.

regeneračnom nočnom a hydratačnom dennom kréme je to trebárs šípkový a arganový olej. Dodávajú pleti antioxidanty, chránia ju pred voľnými radikálmi a obnovujú narušenú kožnú bariéru.

V sére Hyaluron Essential je ďalšou účinnou látkou kyselina salicylová, ktorá prispieva k redukcii akné a bráni upchávaniu pórov. Navyše dobre preniká aj do hlbších vrstiev kože a pomáha ostatným účinným látkam, aby sa tam ľahšie dostali.

20181128_DSC05765

V kozmetike NAFIGATE používame veľké i malé molekuly kyseliny hyalurónovej. Zatiaľ čo veľké pôsobia na povrchu kože, malé prenikajú do hĺbky a tam účinkujú.

 Zaujíma vás ešte niečo ďalšie nielen k téme koncentrácie a čistoty kyseliny hyalurónovej? Radi vám odpovieme na Facebooku.