Zimná starostlivosť o pleť: čo robiť inak?

Mráz pleť vysušuje a zvyšuje jej citlivosť. Pozrite sa na 5 miest na tele, ktoré chlad najviac ohrozuje, a zamerajte sa na nich pri svojej zimnej starostlivosti.

obr. 0 zima a pleť

1) Pery

Vysušené pery s krvácajúcimi trhlinkami - to sa v zime stane hneď. Pery totiž nemajú svoju vlastnú tukovú vrstvu, a tak sú citlivejšie než trebárs líca. Preto majte stále po ruke hydratačný balzam napríklad s vitamínmi a olivovým olejom.

Svojim perám urobíte dobrú službu jemnou masážou. Stačí len vziať jemnú kefku na zuby a ľahko s ňou trieť pery asi jednu až dve minúty denne. Pomôžete ich lepšiemu prekrveniu a vďaka tomu budú pery lepšie čeliť mrazu.

Líčenie pier nie je ani v zime zakázané. Len dbajte na výber hydratačného rúžu, pod ktorým naneste balzam. A nezabudnite na dôležité pravidlo: svojim perám škodíte, ak si ich olizujete. Síce to na niekoľko sekúnd prinesie úľavu, ale voda sa potom začne z pier vyparovať a tie sú ešte vysušenejšie a bolia.  

2) Ruky

V zime sú ruky veľmi citlivé. Spôsobuje to mráz, ktorý ich vysušuje. Preto stále noste rukavice a o ruky sa starajte viac ako obvykle.

Vysušené a mrazom oslabené ruky nezaťažujte krémami s parabénmi alebo parfumovanými produktami. Vhodné sú naopak prípravky obsahujúce:

  • Kyselinu hyalurónovú, ktorá intenzívne hydratuje pleť, hojí jazvy i trhlinky a je prirodzenou súčasťou napríklad kože, očí alebo kĺbov.
  • Bambucké maslos hydratačnými účinkami býva súčasťou prípravkov na popáleniny a ďalšie kožné choroby.
  • Glycerínzadržuje v pleti vodu a je prirodzene súčasťou tela.
  • Vitamín Efungujúci ako antioxidant a chrániaci bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Extrakt z morských rias, ktorý obsahuje vitamíny C, A, E alebo B. 

 

obr. 1 zima a pleť

Na guľovanie si vždy vezmite rukavice. Prsty skrehnuté zimou sú veľmi citlivé a hrozia i omrzliny.

3) Chodidlá

Aj vaše nohy trpia pri zimnom vysušovaní. I keď vám vonku nie je vďaka kvalitným topánkam zima, pôsobí na vaše telo doma či v práci kúrenie, ktoré výrazne znižuje vlhkosť vzduchu. Preto nezabúdajte mazať okrem pier či rúk aj svoje nohy. Veľa ľudí ale trpí zimou od nôh.

Ideálna je sprcha, pri ktorej budete striedať horúcu a studenšiu vodu. Rýchle sťahovanie a rozťahovanie ciev zlepší prietok krvi a vďaka tomu sa nohy zahrejú. Dlhému sprchovaniu sa ale radšej vyhnite, nerobí to koži dobre.

Po kúpeli nezabudnite chodidlá namazať a premasírovať. Hydratačný krém dodá pokožke potrebnú hydratáciu a masáž ešte podporí lepšie prekrvenie.

Pri výbere zimných topánok dbajte na to, aby mali vyššiu podrážku a boli z priedušného materiálu. Vždy je tiež lepšie mať topánky o trošku väčšie - môžete si do nich vziať silnejšiu ponožku a pohodlne v nich hýbať prstami.  

4) Líca

Na ruky si vezmete rukavice, na nohy kvalitné topánky, pery zaboríte do šálu. Lenže čo tvár? Tá sa chráni ťažko a mráz má voľné pole pôsobnosti. V zime sa preto často zhoršuje:

  • ekzém,
  • vysušenie pleti
  • apraskanie drobných cievok na tvári. 

 

Aj v prípade líc je problém s nedostatočným prekrvením. Chladný vzduch prúdi okolo vašej tváre, spomaľuje cirkuláciu krvi a kvôli tomu sa znižuje produkcia mazu, ktorý má za úlohu brániť úniku vlhkosti z pokožky.

V zime sa vyhnite používaniu čistiacej kozmetiky s alkoholom. Oveľa vhodnejšie sú prostriedky na báze oleja - napríklad dvojfázový olej, ktorý má protizápalové účinky.

Okrem toho je dôležitý aj nočný krém, ktorý v čase vášho spánku pleť regeneruje a pomáha jej pripraviť sa na ďalší nápor mrazu a vetru.

obr. 2 zima a pleť

Varovnými signálmi vysušenej pleti sú šupinky, začervenané miesta alebo nepríjemné pnutie. Všetky tieto signály vás upozorňujú, že musíte kožu viac premazávať.

5) Oči

Predovšetkým na horách sú veľmi dôležité slnečné okuliare a krémy s ochranným faktorom. Aj keď je slniečko príjemné a láka k nastaveniu tváre, vždy sa chráňte pred ultrafialovým žiarením.

Očné okolie je mrazom a vetrom oslabené. S hydratáciou a rozjasnením vám pomôže očné sérum, ktoré zároveň zvyšuje elasticitu pleti okolo očí.  

Dbajte na celkovú hydratáciu

Nezabúdajte, že pružnosť a vzhľad vašej pleti ide ruka v ruke s kvalitou vášho pitného režimu. Preto dbajte na dostatok tekutín i v zime, aj keď možno nemáte tak veľký smäd ako v sparnom lete.

Ideálne je pre dospelého človeka vypiť asi dva až tri litre vody denne, pri športe alebo fyzickej práci aj viac. Naopak nie je vhodné po niekoľkohodinovom žíznení vypiť veľký objem vody naraz. Akonáhle dostanete smäd, je už neskoro. Telo totiž vysiela signál, že málo pijete.

Do svojho pitnému režimu však nemôžete započítať úplne všetko, čo vypijete. Hydratácii vášho tela neprospieva:

  • káva,
  • ďalšie kofeínové nápoje
  • či silný čierny čaj.

 

obr. 3 zima a pleť

Ovocný alebo bylinkový čaj je na zimu ideálny. Príliš vhodné nie sú studené nápoje, pretože telo musí vynaložiť energiu na zahriatie.

V mraze je vaša pleť tiež náchylnejšia na trhlinky a ďalšie poranenia, z ktorých môžu vznikať jazvy. Prečítajte si, ako so zranením správne bojovať. A budeme radi, keď nám na Facebooku poradíte svoj tip na zimnú ochranu pleti.