5 rastlín, ktoré aj v zime podporia vašu krásu

Záhrada bude ešte niekoľko týždňov tvrdo spať, ale vy sa môžete už teraz ladiť na jar a začať pestovať rastliny. Máme pre vás 5 tipov na izbové rastliny alebo balkónovky, ktoré vás potešia peknými kvetmi a listami a zároveň podporia vašu krásu. Ako tieto rastlinky plné účinných látok fungujú?

obr. 0 5 rostlin

1. Harmanček

Harmanček pravý je jednoročná rastlina, o ktorej sa hovorí, že rastie bujne ako burina. Výhodou je, že semienka môžete zasiať kedykoľvek - pokojne hneď teraz. Veľmi drobné semená zasejte plytko a pri klíčení rastlinkám doprajte dostatok svetla a vody. Až sa oteplí, dajte kvetináč s rastlinkami na balkón.

Z harmančeka zbierajte kvety na čaj. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú spomaľovať starnutie pleti. Čaj používajte tiež:

  • Proti nespavosti.Upokojí vás, utíši kašeľ a zmierňuje nachladnutie. Vy sa vďaka čaju dobre vyspíte a vaša pleť bude po plnohodnotnej nočnej regenerácii svieža a oddýchnutá.
  • Na ranky.Odvar z harmančeka pomáha urýchľovať hojenie vonkajších i vnútorných raniek. Účinný je aj pri obyčajnom vyplachovaní úst - podporuje krásne ďasná a zuby.
  • Na vlasy.Harmanček vlasy mierne vysušuje a dáva im zlatistý odtieň. Jednoducho si vlasy po umytí namočte vo vychladenom harmančekovom odvare.

 

obr. 1 5 rostlin

Harmančekový čaj má sýto zlatú farbu. Predovšetkým pri aplikácii na vlasy pamätajte na to, že môže zmeniť ich odtieň.

2. Aloe vera

Aloe vera alebo po slovensky aloe pravá je africká trvalka, ktorá sa používa pri liečení i ako zložka kozmetiky. Je to sukulent, takže vám môže vzhľadovo pripomínať kaktus. Aloe pestujte pri okne na južnej strane, ale pozor na priame slnečné lúče - tie rastline v lete nesvedčia.

Rastline sa darí v ľahšej hline zmiešanej s dvoma hrsťami piesku. So zalievaním opatrne - aloe vera uchováva vlahu v tuhých listoch, takže sa nenechajte zmiasť suchšou zeminou. Ideálne je ponoriť kvetináč s koreňmi raz za dva týždne do odstátej vody a nechať substrát, aby do seba za asi 10 minút nasiakol vodu.

Z aloe využijete listy. Tekutina z listu vám pomôže s hojením:

  • raniek,
  • štípancov od hmyzu,
  • odrenín,
  • malých popálenín
  • či kožných chorôbako akné alebo ekzém.

 

obr. 2 5 rostlin

 Aloe vera je zvyknuté na suché a teplé podnebie. Preto rastlinu neprelievajte - vodu si efektívne uchováva v listoch a pripravuje sa tak na obdobia sucha, ktorým musí čeliť vo svojej domovine.

3. Tea tree

Počuli ste niekedy názov melaleuka striedavolistá? Nestretnete sa s ním v učebnici bylinkárstva Harryho Pottera, ale v každej lekárni. Je to totiž slovenský názov pre tea tree alebo tiež čajovníkový strom.

Strom dosahuje výšku až 5,4 m. Docieliť takéhoto rozmeru sa vám ale pravdepodobne nepodarí. V zime by v našich podmienkach zmrzol, takže je potrebné pestovať tea tree vo veľkom kvetináči, ktorý na zimu presťahujete dovnútra.

Ako napovedá názov, lístky čajového stromu sa používajú aj na prípravu čaju. Už austrálski domorodci ale dokázali využívať vysoký antiseptický účinok - čiže schopnosť znižovať riziko infekcie.

Tea tree olej sa lisuje z lístkov. Vy ale môžete doma použiť nespracované lístky alebo aj kôru na ošetrenie:

  • poranení a odrenín,
  • kožných problémov,
  • plesňových ochoreníkože a nechtov,
  • paradontózy, áft a oparov.

 

Tea tree sa skvele hodí aj na vlasy. Keď deti prinesú lístoček, že sa v škole objavili vši, stačí preventívne pridať pár kvapiek tea tree oleja do šampónu.

obr. 3 5 rostlin

Vo voľnej prírode je melaleuka vysoký strom. Vonia po citrusoch a v skutočnosti je príbuzná s myrtami a eukalyptami, nie s čajovníkmi. Foto: Tropik.cz

4. Dracena

Nenápadná dracena vám veľmi dobre vyčistí vzduch. Môžete si vybrať zo štyridsiatky druhov tejto sýto zelené rastliny, ktorá má najradšej svetlé miesto bez priameho slnka. Ale pozor - dracena sa nehodí do domácností so psami či mačkami. Pre zvieratá je rastlina toxická.

Na človeka má ale veľmi dobrý vplyv. Dracena odstraňuje zo vzduchu škodlivé látky:

  • benzén,
  • formaldehyd,
  • trichlorethylén
  • a xylén.

 

Tieto látky sa do vzduchu dostávajú napríklad z elektrospotrebičov, náterov na stenách, kobercov či lepidiel.

Zaujímavosť: Okrem toho, že je dracena skvelou čističkou vzduchu, preslávila sa tiež pri zverejnení takzvaného Backsterovho efektu. Pri výskume pôsobenia ľudských emócií na rastliny použil americký výskumník Backster práve dracenu, na ktorej zisťoval, ako rastlina reaguje na človeka.

obr. 4 5 rostlin

Dracena má veľké zelené listy. Keď ju necháte narásť, budete mať doma kúsok svojho pralesa a zároveň výkonnú čističku vzduchu. Foto: Living.iprima.cz

5. Tučnolist

Ľahké pestovanie i rozmnožovanie, možnosť tvarovať exotické bonsaje alebo nechať rastlinu len tak rásť. V českých domácnostiach sa tučnolist pestuje už viac ako 150 rokov.

Veľkou výhodou tučnolistu je, že ho bez problémov zvládnu aj začiatočníci. Pokojne totiž znesie suchý vzduch, nepravidelnú zálievku, plné slnko na okne i polotieň. Takže s ním môžete akokoľvek experimentovať.

Šťavu z listov využijete pri tlmení bolesti po:

  • výrone členku,
  • rezných ranách,
  • modrinách,
  • vredoch
  • či popáleninách.

 

Šťava sa používa aj proti bolesti spôsobenej artrózou a artritídou. Pri bolestiach v hrdle sa kloktá roztok šťavy s vodou.

obr. 5 5 rostlin

Výhodou tučnolistu je, že ho môžete tvarovať a zaštipovať. Kmeník silnie a za pár rokov začne rastlinka vyzerať ako miniatúrny stromček.

Ďalším tipom pre krásu je pravidelné, ale šetrné odličovanie a dostatočná nočná regenerácia.   Máte svoj osvedčený tip pre krásu? Podeľte sa oň s ostatnými na Facebooku.