6 rád, ako sa vyhnúť plesovým faux pas

Od Troch kráľov až po Popolcovú stredu, v období plesov a zábav, ukážte eleganciu a štýl. Aby ste na plese zažiarila, starajte sa o pleť preventívne a vyhnite sa chybám v líčení i móde.  

obr. 0 ples

1. Zvoľte šaty podľa predpísaného dress codu

Ak mierite na ples organizácie, ples školy či mestskej časti, riaďte sa pri výbere šiat pozvánkou. Ak dress code nepoznáte, dodržujte spoločenské pravidlá a vezmite si:

  • šaty na zem, minimálne však v dĺžke pod kolená,
  • lodičky na tenkom podpätku s uzavretou špičkou,
  • listovú kabelku,
  • ľahký šál cez ramená alebo krátky kožúšok,
  • decentné šperky.

 

Pri výbere šiat zdôraznite tie partie, ktoré si to zaslúžia. Štíhle paže ukážte v šatách bez ramienok, naopak na väčšie bruško neupozorňujte trblietkami alebo riasením. Ak vás príroda obdarila, pozor si dajte aj na veľké výstrihy - príliš odhalený dekolt nezodpovedá pravidlám etikety.

K róbe vyberte aj vhodné lodičky. Zamerajte sa na podpätok - ideálny je ten o výške okolo 4 centimetrov. Ak obujete topánku so 7centimetrovým a vyšším podpätkom, 76% váhy tela bude tlačiť na špičku nohy a spolu s dlhým státím a tancom si tak ľahko koledujete o opuchnuté členky. Topánky si však na plese nikdy nevyzúvajte a už vôbec netancuje bez topánok.

Miesto veľkej kabelky vezmite len listovú kabelku, ktorú môžete (ale nemusíte) zladiť s farbou topánok. K šatám sa hodia aj dlhé rukavičky v rovnakej farbe a nikdy nezabudnite na pančuchy - dáma do spoločnosti nikdy nechodí s odhalenými nohami.

obr. 1 ples

Obliecť si na ples krátke šaty a obuť topánky s otvorenou špičkou alebo páskové sandálky je spoločenské faux pas.

Šperky voľte podľa farby šiat a držte sa jednoduchého pravidla: k studeným odtieňom vezmite striebro, k teplým zlato. K čiernej a iným neutrálnym farbám sa hodí oboje, nikdy ale oba kovy nekombinujte. Ak sa chcete vyhnúť trapasu, nikdy nenasadzujte hodinky - tie na ples môžu nosiť len páni.  

 

2. Upravte vlasy, nech už majú akúkoľvek dĺžku

Aj úprava vlasov sa riadi etiketou. Ak máte dlhšie vlasy, mali by ste ich vyčesať do elegantného drdolu. Krátke vlasy ozdobte diadémom alebo doplnky ladiacimi so šperkami.

obr. 2 ples

V drdole vyniknú aj tie sivé vlasy, ktoré normálne nevidíte.

Dajte si pozor na zdanlivé maličkosti:

  • Skontrolujte šediny, vo vyčesaných vlasoch zvlášť vyniknú.
  • Nefarbite si vlasy pred plesom. Nemusíte trafiť odtieň a na koži vám môžu zostať farebné škvrny.
  • Ak používate suchý šampón alebo iné stylingové prípravky, overte si, že sa nedrobia. Na tmavých šatách potom také zvyšky vyzerajú ako lupiny, čo je z pohľadu etikety neprípustné.
  • Hoci sa účesy lepšie češú z neumytých vlasov, dajte pozor, nech ich nemáte mastné.
  • Účes spevnite, ale s lakom na vlasy to nepreháňajte, nech neskončíte s pevnou vlasovou helmou.
  • Vyhnite sa lacným vlasovým doplnkom. Nemusíte mať pravé perly, ale ani plastové čelenky.

 

3. V líčení sa držte hesla „menej je viac“

Buď oči alebo pery, nikdy nie oboje. Držte sa základnej kozmetickej poučky a zvýraznite len jednu z tvárových partií. Neznamená to, že tú druhú necháte bez líčenia, dbajte ale na to, aby opticky vynikla len jedna. Faux pas sa vám totiž nevyhne ani vtedy, keď na ples prídete s príliš extravagantným líčením.

So starostlivosťou o pleť začnite niekoľko dní pred plesom. Dva dni vopred si doprajte pleťovú masku a pokračujte redukciou kruhov pod očami a opuchnutých očí. Trebárs pomocou podočnej masky Nano Eye Lift, ktorá do 48 hodín vyhladí a rozžiari očné okolie.

Ak chodíte na kozmetiku, popýtajte od svojej kozmetičky jemný enzymatický peeling, ktorý (na rozdiel od toho bežného) šetrne odstraňuje odumreté bunky pokožky a regeneruje pleť vďaka bioaktívnym enzymatickým látkam. Tie pleť nedráždia ani mechanicky nepoškodzujú a pred plesom tak budete mať istotu krásnej pleti. Tej pomôže aj dôkladná hydratácia - veľa preto pite a pleť vyživujte krémom.

obr. 3 ples

Keď to s líčením preženiete, neporušíte síce pravidlá spoločenského správania, ale aj tak sa možno stanete (nechceným) stredom pozornosti.

U slávnostného líčenia si môžete dovoliť výraznejšie farby, trblietky a lesk. Aby vám líčenie vydržalo celý večer, použite podkladovú bázu pod make-up aj na očné viečka, vďaka tomu make-up nezvýrazní vrásky a líčenie sa nebude drobiť a rozmazávať. Pleť môžete rozžiariť rozjasňovačom alebo CC krémom.

Pravidlá etikety dámam ukladajú, aby vyzerali elegantne, preto si líčenie nebojte na toaletách ľahko upraviť aj v priebehu večera.  

4. Dbajte na detaily

K dokonalému plesovému vzhľadu patria aj upravené nechty, oholené chĺpky a žiarivá pleť. Akékoľvek pochybenie na vzhľade nielenže skazí celkový dojem, ale tiež negatívne zaujme ostatných účastníkov plesu. Všetko zvládnete večer pred akciou, kedy si:

  • upravte a nalakujte nechty,
  • v sprche ohoľte chĺpky,
  • telo natrite hydratujúcim krémom.

 

Nenechávajte tieto tri body na poslednú chvíľu. Lak na nechty si v zhone rozmažete, koža je po holení podráždená a krémom si môžete zamastiť šaty.

obr. 4 ples

Farbu nechtov zlaďte so šatami. Ak nie ste zvyknutá, nemusíte mať dlhé nechty - stačí, keď ich starostlivo upravíte.

5. osviežte si etiketu

Ak vyzeráte ako dáma, správajte sa tak. Dbajte s partnerom na to, aby:

  • pri zoznamovaní podávala prvá ruku spoločensky významnejšia dáma smerom k menej významnejšej dáme a potom jej partnerovi. Ak sa páni uchýlia k "ruku-bozkávam", ich ústa sa ruky dámy nikdy nedotknú.
  • ste tancovali až po oficiálnom otvorení plesu. Prvý tanec patrí partnerke, pri ostatných môže muž vyzvať aj ostatné dámy.
  • pri stole vždy sedeli na striedačku dáma a pán.
  • ste jedlo z rautu vždy nabrali na tanierik a konzumovali až pri stole. Ak kúsok jedla spadne na zem, nikdy ho sami neupratujte. Nenápadne ho zakopnite niekam, kde nie je vidieť, alebo ho nechajte odpratať čašníka.
  • ste nikdy hlasno neupozorňovali na spoločenské nehody ostatných, je to veľmi netaktné.
  • pán po celú dobu plesu zaisťoval dáme celý servis, či už to znamená podržanie dverí alebo doliatie vína.

 

6. Šetrite s alkoholom, pleť vám poďakuje

Najčastejším spoločenským faux pas je nadmiera alkoholu. Na každý pohár alkoholu vypite pohár vody. A ak cítite, že ste si prebrala, nevydávajte sa na tanečný parket. Vyhnite sa zranením aj trapasu.

Alkohol pleť dehydratuje a znižuje v nej množstvo vitamínu A. Ešte než si ľahnete po plese do postele, starostlivo pleť odlíčte a hydratujte sérom s kyselinou hyalurónovou a nočným krémom. Hlavu si podložte vankúšom naviac, nech sa vám v tvári nehromadí voda a druhý deň si doprajte detoxikačný bylinkový čaj, nech telu odľahčíte.

obr. 5 ples

Deň po plese začnite energetickou bombou, ktorá hydratuje pleť zvnútra.

Po večere na plese si naplánujte odpočinkový deň, keď dáte telu i pleti šancu, aby sa spamätali. Odpočívať môžete napríklad pri jednej z aktivít, ktoré prispejú k fyzickej i psychickej pohode.