Komplimenty nie sú veda. Naučte sa s nimi pracovať

"Ale nehovorte, tieto šaty mám už sto rokov ..." Ako najčastejšie reagujete na komplimenty vy? Naučte sa ich prijímať aj hovoriť - oboje má totiž pozitívny vplyv na vašu psychiku.

Obr. 0_komplimenty

Vplyv komplimentov na človeka skúmajú v japonskom Národnom inštitúte psychologických vied. Tím na čele s profesorom Norihiro Sadato dospel vo svojom výskume k záveru, že vďaka pochvale ľudia podávali veľmi dobrý výkon aj na druhý deň. Ľuďom, ktorí pochvalu nedostali, sa naopak pri zadanej úlohe ďalšieho dňa darilo horšie.

Podobne, aj keď bez výskumu, sa vyjadrila francúzska herečka dvadsiateho storočia Michèle Morgan. Podľa nej môže žena žiť z peknej pochvaly aj dva dni.  

Komplimenty sú obojstranne výhodné

Okrem toho, že potešíte niekoho vo svojom okolí, urobíte niečo aj pre svoje sebavedomie a životný nadhľad. Vďaka komplimentom sa totiž začnete viac rozhliadať okolo seba a všímať si hŕbu pekných vecí. Učíte sa tak myslieť pozitívne, vylepšujete svoju schopnosť pozornosti a začnete si uvedomovať pozitíva aj na sebe samých.  

Tipy, ako na prijímanie a dávanie pochvál

Mať upravené vlasy a nechty, peknú hladkú pleť a pekné oblečenie je dôležité pre veľa žien. S potešením sa venujú starostlivosti o svoj vzhľad, dbajú na vhodný denný aj nočný krém a tiež na správne čistenie pleti, ale často nie sú pripravené reagovať na pochvalu. 

Pri prijímaní pochvaly nezabudnite, že:

  • Nie je vhodné odpovedať negatívne. Keď vám niekto pochváli peknú pleť, nehodí sa začať dotyčného presviedčať, že sa mu to len zdá a že sa vám naopak zrovna pleť zhoršila.
  • Nezľahčujte. Keď odpoviete "ále, to hovoríš len tak", nútite človeka pochvaly opakovať a zosilňovať.
  • Pozor na dojem útočnosti. Keď sa začnete vypytovať, či to človek myslí vážne a tvrdíte, že mu neveríte, len ho vydesíte.
  • Keď máte z pochvaly nepríjemný pocit, pokojne sa spýtajte človeka, ktorý vás chváli, ako to myslel.

 

Obr. 1_komplimenty

Prijímať pochvalu môže byť ťažšie, než niekomu kompliment zložiť. Časom to ale zvládnete s úsmevom a bez rozpakov.

Vedieť pochváliť druhého má zmysel, ale musíte vedieť, ako na to. Držte sa týchto základných pravidiel pre komplimenty:

  • Vždy musí byť úprimné a vyjadrovať váš názor. Neskladajte komplimenty len preto, aby ste niečo povedali.
  • Vaše tvrdenie zároveň musí byť pravdivé.
  • Kompliment vyjadrite jednoducho. Keď použijete nezvyčajné slová, bude to vyzerať, že ste si pochvalu prácne zostavovali vopred a nenapadla vás hneď.
  • Nechváľte pomocou prirovnania, ktoré je voči vám negatívne. Keď poviete "dneska máš na rozdiel odo mňa krásne vlasy," vrhnete pochváleného do rozpakov, že vám musí oponovať.
  • Vyberte si vhodnú situáciu a čas. Napríklad na dôležitom obchodnom rokovaní sa nehodí chváliť účes.
  • Chváľte vždycky len jednu vec, nech kompliment neskĺzne k nechcenej irónii alebo nedôveryhodnosti.
  • Počítajte s možnými rozpakmi človeka, ktorého chválite.

 

Vyskúšajte cvičenie na komplimenty

Chválení vás naučí pohotovosti a zlepší vaše komunikačné schopnosti.

  1. Vyberte si deň, kedy sa zameriate na to, že pochválite aspoň jedného človeka. Všímajte si ľudí okolo seba a zrazu zistíte, že by ste pokojne mohli za deň povedať oveľa viac komplimentov.
  2. Môžete na to ísť aj naopak. Premyslite a napíšte si napríklad dva komplimenty, ktoré by ste radi povedali svojmu partnerovi. Hľadajte vhodnú situáciu - určite sa vám čoskoro podarí ho pochváliť.

 

Obr. 2_komplimenty

Ak milujete psov, skúste pochváliť okoloidúcemu majiteľovi krásneho a dobre vychovaného psíka, ktorý sa k vám hrnie pre pohladenie.

Konkrétne situácie: ako správne prijať kompliment

Pochváli vám niekto novú blúzku či na prvý pohľad krásnu pleť? Jednoducho len poďakujte, usmejte sa a je to. Nemusíte sa báť trápnej chvíľky ticha a rýchlo vymýšľať, ako kompliment ešte okomentovať alebo čo povedať na oplátku. Pokojne ešte dodajte "to je od teba milé" a budete mať radosť vy aj človek, ktorý vám zložil kompliment.

Tip: Kompliment teda nie je umelo vytvorené tvrdenie, ktoré sa chytro snažíte vymyslieť. Je to pravdivý výrok o situácii, ktorú postrehnete a máte chuť vysloviť. Tak hurá na to!  

Ako ste na tom s komplimentmi? Napíšte nám na Facebooku, či komplimenty radšej prijímate alebo dávate. A ak sa chystáte na ples, prečítajte si naše rady, ako sa vyhnúť veľkým aj malým faux pas. Kompliment potom na seba nenechá dlho čakať!