Vyskúšajte kyseliny, ktoré prospievajú pleti

Určite si z hodín chémie pamätáte fľaštičky s farebnými tekutinami. Boli medzi nimi aj nebezpečné žieraviny ako kyselina sírová alebo dusičná. Lenže existujú aj kyseliny veľmi prospešné pre človeka.

KvK_1

Známe aj menej známe kyseliny sa bežne používajú v kozmetike a napríklad zmierňujú akné alebo vyhladzujú vrásky. Pozrite sa na prehľad tých najčastejšie používaných a zistite, ako pôsobia na vašu kožu.

Alfa-hydroxy kyseliny (AHA)

AHA možno poznáte aj pod názvom ovocná kyselina. Nájdete ju v ovocí, ale tiež napríklad v mlieku alebo cukrovej trstine.

Alfa-hydroxy kyseliny majú veľa pozitívnych účinkov. Odstraňujú odumreté bunky z pleti, vypínajú ju a sťahujú póry. Čistia kožu s akné a zbavujú ju mazu. Sú tiež skvelým pomocníkom proti niektorým typom pigmentových škvŕn.

Pod širší pojem AHA spadá veľa kyselín, ktoré sa obvykle pri aplikácii na pleť kombinujú. S niektorými z nich ste sa už určite stretli - a možno nevedomky.

  • Kyselina glykolová- získava sa napríklad z trstinového cukru a používa sa skôr na mastnejšiu pleť. Pôsobí proti akné a pigmentovým škvrnám a dobre preniká do pokožky.
  • Kyselina citrónová- je silný antioxidant a zjednocuje farbu pleti.
  • Kyselina mliečna- vzniká pri zrážaní mlieka alebo pri kvasení kapusty. Pôsobí veľmi šetrne a hodí sa preto na citlivú pleť.
  • Kyselina mandľová- má podobné účinky ako kyselina glykolová, je antibakteriálna a ideálna pre ľudí s veľmi citlivou pleťou.
  • Kyselina vínna- rovnako ako ostatné ovocné kyseliny účinne odstraňuje odumreté bunky z pokožky.
  • Kyselina jablčná- spoločne s kyselinou vínnou podporujú tvorbu kolagénu v pleti a hydratujú ju.

 

Z ovocných kyselín sa vyrábajú krémy a tiež veľmi účinné peelingy. Do krémov sa obvykle pridávajú kyseliny s nízkou koncentráciou 10-12%, ktorá väčšinou nie je dostatočná. Naozaj účinné sú ovocné kyseliny v oveľa vyšších koncentráciách v rádoch niekoľkých desiatok percent. Tie sa väčšinou používajú pri chemickom peelingu.

Vysoko koncentrované ovocné kyseliny sa ale obvykle na domáce použitie nehodia, pretože pri neodbornej aplikácii môžu narobiť viac škody ako úžitku. Dochádza k popáleniu pokožky alebo zvýšenej pigmentácii pleti na miestach ošetrených AHA.

KvK_2

Ovocie je plné dôležitých kyselín, ktoré pomáhajú udržať pleť krásnu.

Kyselina hyalurónová (HA)

Reťazec polysacharidov, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele v podobe soli. To je kyselina hyalurónová. V tele ju nájdete ako súčasť:

  • kože,
  • kĺbov
  • i výplne očných buliev.


A je tiež stále obľúbenejšou prísadou v kozmetických prípravkoch.

Jej účinky sú pre telo nenahraditeľné:

  • HA na seba dokáže naviazať veľké množstvo vody,
  • bráni prístupu vírusov k bunke
  • a podporuje hojenie kože bez jaziev tým, že znižuje ukladanie kolagénu v postihnutom mieste.


Práve kvôli týmto účinkom sa HA používa najčastejšie v očnej medicíne a v kozmetických prípravkoch - napríklad v hydratačných krémoch a očných sérach.

Kyselina hyalurónová v prípravkoch NAFIGATE Cosmetics obsahuje rôzne veľké molekuly. Tie najväčšie zostávajú na povrchu pokožky, kde hydratujú a vyživujú pokožku. Menšie molekuly sú schopné prestúpiť až do dermis čiže druhej vrstvy kože, kde zaisťujú dlhodobejší účinok. 

Prečo ale dodávať ďalšiu HA, keď už sa v tele nachádza? Problém je v tom, že podiel HA časom klesá. Pri starnutí sa vysušuje koža a prestáva byť pružná. Dodaná kyselina hyalurónová pleť hydratuje a kožu opäť vypína.

Kyselinu hyalurónovú môžete bez obáv aplikovať v kréme na tvár a do citlivých oblastí okolo očí - podráždenie spôsobené nadbytkom HA nehrozí. Ak sa obávate zákroku s injekčnou ihlou, je pre vás HA v krémoch a sérach ideálna.

KvK_3

Ku krásne vypnutej pleti bez vrások pomôže kyselina haylurónová.

Kyselina lipoová

Kyselina lipoová patrí ku kyselinám, ktoré sa v kozmetike začali používať až neskôr - bola totiž objavená až v roku 1950. To ale nie je dôvod myslieť si, že je pre pokožku menej dôležitá.

Kyselina lipoová patrí k významným antioxidantom. Znamená to, že neutralizuje voľné radikály - látky, ktoré môžu poškodzovať tkanivové bunky. Má veľký vplyv aj na správne dýchanie pokožky. Zväčšuje totiž zásobu kyslíka v bunkách a tým prispieva k mladistvému ​​vzhľadu kože.

Veľmi malé množstvo kyseliny vzniká v ľudskom tele, oveľa viac jej je napríklad v špenáte, pečeni či kvasniciach.

Kyselinu lipoovú zvyčajne nájdete v krémoch pre suchšiu a zrelšiu pleť alebo v opaľovacích krémoch.

KvK_4

Pečiete radi? Až sa nabudúce pustíte do kysnutého cesta, spomeňte si, že máte pod rukami zázračnú kyselinu lipoovú.

Vašej pleti neurobia dobrú službu len kyseliny. Pozrite sa aj na vitamíny prospešné vašej pokožke

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.