Starostlivosť o pleť 3/4: Hydratácia

Hydratácia je druhým najdôležitejším krokom. Pomáha pokožke uchovať si elasticitu a pružnosť. Hlavne však zaisťuje priaznivú funkciu kožnej bariéry. Prispieva tak k zlepšeniu textúry pokožky a bojujú proti vysúšaniu a chránia ju pred slnkom.

Hydratačné prípravky zaistia, že voda, ktorú ste pleti dodali predtým, z pokožky neunikne. Veľa hydratačných krémov je navyše doplnené o antioxidanty, peptidy a iné účinné ingrediencie, ktoré pleť vyživia.

Hydratácia ráno a večer

  • Ráno voľte ľahšie, jemnejšie hydratačné prípravky s kyselinou hyalurónovou. Zanechajú pokožku hydratovanú bez hutného a mastného filmu. V dňoch, keď slnko príliš nepáli voľte krém s ochranným faktorom okolo čísla 20. Ak sa líčite, nechajte krém aspoň 5 minút absorbovať.
  • Cez noc sa pokožka regeneruje a regeneráciu môžeme podporiť. Nočné krémy sú plné látok, ktoré náprave pomôžu. Patrí medzi nich. aminokyseliny, minerály a vitamíny.

IMG_1447_1

Krémy pokožku hydratujú a zacelia. Podporí tak vstrebávanie predchádzajúcich látok.

Typy hydratačných látok

  • Humektanty: Absorbujú vodu z dermis hlbšie do pokožky. Dokážem pohltiť aj vlhkosť z okolia.
  • Okluzíva: Vytvárajú na povrchu kože film, ktorý zabraňuje vysúšaniu.
  • Emolienty: Hydratujú vonkajšiu vrstvu pokožky. Je preto vďaka nim mäkšia a pružnejšia.

IMG_0267

Účinky denného krému podporuje arganový olej, ktorý zlepšuje pružnosť pleti. Rýchlo sa vstrebáva a nezanecháva pleť mastnú.

Čo by mal hydratačný krém obsahovať?

  1. Kyselinu hyaluronovú: Prírodná hydratačná látka, ktorú ľudské telo prirodzene obsahuje. Až 55 % z celkového obsahu sa nachádza v koži. Viaže na seba až 4 000× viac vody, než sama váži. Neexistuje žiadna látka s porovnateľnými vlastnosťami.
  2. Antioxidanty: Výťažok zo zeleného čaju, vitamín C alebo kyselina ferulová predchádza poškodeniu povrchu pokožky a chráni ju pred účinkami vonkajších vplyvov na známkach starnutia.
  3. Látky na obnovu pleti: Látky, ktoré pomáhajú zachovať pleti svoj priaznivý vzhľad. Patria medzi ne omega nasýtené kyseliny, lipidy a peptidy alebo ceramidy.
  4. SPF: Denné krémy pokožku hydratujú, ale tiež ju pripravujú na nepriaznivé účinky okolia. Jedným z nich je aj slnečné žiarenie, a preto by mali obsahovať ochranný faktor.
  5. Konzervanty: Hydratačné prípravky obsahujú vodu. Preto konzervanty potrebujú. Inak sa stanú chovnou pôdou pre baktérie a stratia účinnosť.