Starostlivosť o pleť 4/4: Ochrana proti slnku

Pojmy ako UVA, UVB, chemické a minerálne UV filtre alebo nanočastice späté s opaľovaním predstavujú pre mnohých z nás stále veľkú neznámu. Aj preto často vyberáme opaľovacie prípravky bez toho, aby sme vedeli, čo obsahujú a aký majú vplyv na nás alebo prírodu.

Niet divu. Už pri vyberaní ideálnej ochrany proti slnku sa môžeme ľahko spáliť. Niektoré neposkytujú dostatočnú ochranu. Iné zase obsahujú látky, pri ktorých si vedci nie sú istí, ako ovplyvňujú náš organizmus. Patria tu napríklad chemické UV filtre alebo nanočastice minerálnych opaľovacích prípravkov.

 

Podľa čoho sa riadiť pri výbere

  • Ochranný faktor: Po zoznámení sa s UV indexom a fototypom zvoľte, aká hodnôt SPF je pre vás vhodná.
  • UV index: Podľa miery aktuálneho UV indexu spoznáte, do akej miery je bezpečne sa vystavovať slnku.
  • Fototyp pleti: Zoznámte sa s vašim fototypom a vybavte sa podľa neho proti slnečným lúčom.
  • Typy UV lúčov: Po zoznámení sa s UV indexom a fototypom zvoľte, aká hodnôt SPF je pre vás vhodná.
  • Typ UV filtrov: Chemické, minerálne, kombinované. Zistite pre a proti.

 Snímek obrazovky 2024-03-27 120816

Každá kvalitná opaľovacia emulzia by mala pokožku chrániť pred popálením a vnútorným poškodením bez toho, aby ohrozovala človeka alebo prírodu.

Nepodceňujte odporúčanú aplikáciu

Vždy sa riaďte podľa odporúčaného množstva opaľovacieho prípravku, ktoré uvádza etiketa produktu. Podľa americkej dermatologickej akadémie aplikuje väčšina ľudí iba 25-50% odporúčaného množstva. Nedostatočné používanie potvrdil výskum agentúry Datamar, podľa ktorého vystačí priemernému českému užívateľovi 150 ml opaľovacieho prípravku na celý rok.

Správna dávka na jedno opaľovanie (okolo 2 hodín) je pritom zhruba 30 ml pre dospelého človeka. To sa rovná približne 6 čajových lyžičkám.

Snímek obrazovky 2024-03-27 120838

Ochranu pred slnkom nepodceňujte ani v jesenných a letných mesiacoch.

Čo nám hovorí číslo SPF?

SPF (Sun Protection Factor) nám hovorí, koľkokrát viac času môžeme stráviť na slnku do doby, kým nás popáli.

Výška ochranného faktora sa odvíja od fototypu pokožky. Ľudia s nižšími fototypmi potrebujú pre dostatočnú ochranu vyššiu hodnotu SPF.

Číslo SPF nám oznamuje iba účinnosť opaľovacieho prípravku proti UVB žiareniu. Uistite sa, že vás prípravok ochráni aj proti žiareniu typu UVA.

Ako často opakovať aplikáciu

Aplikáciu opaľovacej emulzie opakujte vždy po vypršaní doby funkcie odvodenej od SPF. Emulziu tiež nanášajte vždy po kontakte pokožky s vodou, počas potenia a po utieraní kože. Uistite sa, že zakaždým aplikujete dostatočné množstvo opaľovacieho prípravku, zhruba 6 čajových lyžičiek na telo.