STARNÚCI PROCES PLETI - 2. SERIÁL

V minulom diele o starnúcom procese pleti sme sa zamerali na tri najčastejšie znaky starnutia - vrásky, strata objemu a strata hutnosti pleti. V tomto druhom diele sa dozviete, v akých vrstvách kože prebieha tento proces a aké sú príčiny starnutia.

Epidermis je vrchná vrstva kože, ktorá obsahuje kožné bunky, pigment a proteíny. Keď pokožka starne, ubúdajú v tejto vrstve lipidy, čo vedie k dehydratácii kože a je náchylnejšia na škodlivé ultrafialové žiarenie.

DERMIS

Dermis je stredná vrstva pokožky, kde sa nachádzajú krvné cievy, nervy, vlasové folikuly a mazové žľazy. Vrstva dermis zásobuje vrstvu epidermis výživnými látkami. Zhruba od 25. roku ubúda čo rok 1 % kolagénu a elastínu, kvôli čomu ochabujú spojivové tkanivá. Výsledkom sú vrásky a popraskané kapiláry.

PODKOŽNÁ VRSTVA KOŽE

V podkožnej vrstve kože sa nachádzajú potné žľazy, niektoré vlasové folikuly, krvné cievy a tuk. Dôsledky starnutia majú v tejto vrstve kože najväčší efekt na stratu objemu v pokožke, čo následne vedie k vráskam.

 

PŘÍČINY STARNUTIA

BIOLOGICKÉ PŘÍČINY STARNUTIA

Biologické príčiny starnutia sa nedajú tak ľahko ovplyvniť, až vôbec. Tieto zmeny sú určené biologickým starnutím organizmu.

Medzi biologické zmeny v pokožke patrí genetika a slabšie prekrvenie pleti. Ak pleť nie je riadne prekrvená, nedostáva sa jej dostatok živín a kyslíka, a tým pleť získava mdlý a strhaný vzhľad. Genetika určuje, kedy pleť (podľa etnickej príslušnosti a typu pleti) začne starnúť. Je známe, že ázijský typ pleti začína starnúť v neskoršom veku, na rozdiel od svetlej a citlivej pleti.

VONKAJŠIE PRÍČINY STRNÚCEHO PROCESU POKOŽKY

Na vonkajších príčinách starnutie kože majú podiel voľné radikály, čo sú uvoľnené molekuly z ovzdušia dostávajúce sa do tela. Dôsledkom toho pokožka stráca elasticitu a narušuje sa jej bunková štruktúra. Antioxidanty obsiahnuté v tele bojujú proti voľným radikálom. Táto aktivita antioxidantov postupom času oslabuje a dochádza k poškodeniu buniek kože. Stresové faktory spôsobené životným štýlom, ako sú slnko, znečistené ovzdušie alebo fajčenie a alkohol majú za následok predčasné vrásky, pigmentové škvrny a zmeny v štruktúre a farbe pokožky

ODKIAĹ ZÍSKAM ANTIOXIDANTY PRE BOJ S VOĹNÝMI RADIKÁLMI?

Strava bohatá na antioxidanty pomôže v boji proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú narušenie kožných buniek a prispievajú k predčasnému starnutiu pokožky. Zaraďte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom antioxidantov. Orientujte sa podľa ich farby - fialová, modrá, červená, oranžová a žltá.