Prečo nevyrábame obaly našich prípravkov z bioplastov

Často sa pýtate, prečo svoje výrobky nebalíme do bioplastov. Zatiaľ v tom bohužiaľ nevidíme zmysel. Svet totiž ešte neprišiel na to, ako bioplasty triediť a spracovávať.

20181128_DSC05800 (2)

 

Čo sú to vlastne bioplasty

Keď hovoríme o bioplastoch, väčšinou zamieňame ekologickosť ich zloženia a spôsob ich spracovania v odpade.

V prvom prípade to znamená, že sú bioplasty vyrobené z obnoviteľných zdrojov, v tom druhom, že sú biodegradabilné (rozložiteľné v prírode) či kompostovateľné. Avšak nie všetky biodegradabilné plasty sú z obnoviteľných zdrojov a mnohé z nich obsahujú ropu. To, že má nejaký plast v názve "bio" teda ešte nie je zárukou jeho ekologickosti.

20181128_DSC05808 (1)

Svoje produkty zatiaľ do bioplastov nebalíme. Ale napríklad v našom kokosovom peelingovom mlieku nahrádzame mikroplasty, ktoré sa nerozkladajú, prírodným polymérom P3HB, ktorý sa rozpúšťa vo vode.

S bioplastami si zatiaľ nevieme poradiť

Technologická agentúra Českej republiky zistila, že aj keď už vieme bioplasty vyrábať, nevieme sa s nimi vysporiadať na triediacich linkách.

Ľudia nevedia, ako s bioplastami nakladať. Často preto volia žltý kontajner - bioplast je predsa tiež plast. Lenže bioplasty znehodnocujú zmes recyklovaného plastu, ktorá sa ďalej používa, a tak ich musia pracovníci na triediacich linkách nájsť a vyhodiť. To však značne zaťažuje celý systém spracovania odpadu.

20181203_DSC06061 (1)

Drobné čiastočky prírodného polyméru P3HB šetrne odstraňujú nečistoty aj z tých najcitlivejších typov pokožky. Avšak na rozdiel od bežne používaných mikroplastov, proti ktorým ochrancovia prírody bojujú, po P3HB v prírode nezostane ani stopy.

Bioplasty zatiaľ nie, ale prírodný polymér áno

Hoci nevyrábame obaly našich výrobkov z bioplastov, biodegradabilné plasty v našej výrobe využívame.

Jedným z najzávažnejších problémov kozmetického priemyslu sú tzv. mikroplasty - malinké čiastočky plastu, ktoré sa pridávajú do peelingov, mydiel i iných prípravkov. Práve tu má však veľký zmysel investovať do vývoja produktov a klasické mikroplasty nahradiť biodegradabilnými.

Kvôli tomu, že čističky nezvládajú tak drobné čiastočky zachytiť, sa mikroplasty:

  • dostávajú späť do kolobehu vody,
  • stávajú sa súčasťou pitnej vody
  • a ohrozujú vodné živočíchy.

 

Usadené v telách rýb sa potom dostávajú aj do ľudského organizmu.

Aby sme nezaťažovali prírodu, používame v našom kokosovom peelingovom mlieku miesto mikroplastov prírodný polymér P3HB. Ten odstraňuje odumreté bunky a nečistoty z pokožky rovnako dobre ako mikroplasty, ale na rozdiel od nich je plne rozložiteľný vo vode (biodegradabilný).

V NAFIGATE dbáme na to, aby žiadny z našich prípravkov prírode neškodil - či už ide o pôdu, vodu, rastliny alebo zvieratá.