Pleť a leto | 6 tipov pre horúce dni s krásnou pleťou

obr-1-plet-a-leto
Hoci teplomer koketuje s tropickými hodnotami už od konca mája, skutočný začiatok leta odštartoval až dnes - 21. júna. Vyššie teploty pre nás znamenajú nielen letné radovánky, ale tiež viac potenia a intenzívnejšie vystavenie pokožky slniečku.

Pozrieme sa, ako leto vašej pleti spríjemniť.

1. Opaľujte sa zdravo

Každé leto si opakujeme, že tento rok sa už nespálime. Lenže akonáhle oblečieme plavky a zatúžime po bronzovom nádychu kože, všetky dobré predsavzatia sú fuč.

Vo vrchnej vrstve kože (epidermis) sú bunky melanocyty, ktoré sú zodpovedné za odtieň pleti po opálení. Pri kontakte so slnečným UV žiarením totiž produkujú kožné farbivo melanín.

Ak pleť neošetríme opaľovacím krémom, bunky sa rýchlo vyčerpajú a poškodia.

Telo začne dodávať postihnutému miestu viac živín - cievky privádzajúce krv so živinami sa rozšíria a zvýši sa prietok krvi. Postihnuté miesto je tak začervenané a citlivé. Koža stráca elasticitu a lúpe sa. Nepružná pokožka je následne oveľa náchylnejšia k vzniku vrások.

Pamätajte preto na bezpečné opaľovanie, kožu vždy chráňte opaľovacou emulziou a nenechajte sa nachytať na niektoré z mýtov o opaľovaní:

  • Akonáhle máte "základ", už sa nespálite - to nie je pravda.
  • Pod slnečníkom ste pred škodlivými lúčmi v bezpečí - nie je to tak, UV lúče prenikajú aj cez látku, vodu alebo sklo.
  • Stačí sa namazať ráno - nie, predovšetkým, ak sa kúpete alebo veľa potíte, pretrite krémom aspoň citlivé miesta aj každé2 hodiny.
  • "Idem dohneda", spáleniny na mňa nemajú vplyv - melanocyty si všetky poškodenia pamätajú a trvalé poškodzovanie buniek môže viesť až k rakovine kože.
  • Musím sa opaľovať, pretože potrebujem vitamín D - áno, ten síce zo slniečka získate, ale stačí veľmi krátka expozícia - napríklad desať minút trikrát týždenne.

 

Po opaľovaní doprajte svojej pokožke dostatočnú regeneráciu, prísun vitamínov a antioxidantov.

pletleto3

Hoci používate vodeodolný krém, po kúpaní sa znovu namažte.

2. Doprajte si smoothie zo sezónnych potravín

Smoothie, teda rozmixované ovocie alebo zelenina s mliekom či vodou, je ideálny spôsob, ako dopĺňať v lete tekutiny. Navyše vás skvele zasýti. Využite najplodnejšie obdobie a siahnite po sezónnom ovocí, ktoré pomôže vašej pleti:

  • Marhule zlepšujú krvotvorbu, podporujú obnovu buniek, vďaka obsahu vitamínu B5 urýchľujú hojenie spálenej kože.
  • Melón pomáha liečiť ekzém, reguluje hormóny a bojuje proti akné aj kožným škvrnám.
  • Jahodymajú zo všetkého ovocia snáď najvyšší antioxidačný účinok. Podporujú funkciu opaľovacích krémov a chránia kožu pred škodlivým UV žiarením.

 

Ak chcete svoje smoothie pozdvihnúť na ešte vyššiu úroveň, doplňte ho domácim mandľovým mliekom:

  • Zmiešajte 1 hrnček mandlí a 4 hrnčeky vody. Nechajte aspoň 4 hodiny odstáť.
  • Prelejte do mixéra a čo najviac rozmixujte.
  • Preceďte mlieko cez plátno alebo čistú gázu.

 

Mandle totiž obsahujú ďalšie pleti prospešné látky:

  • Vitamín Fsa podieľa na tvorbe a funkcii bunkových membrán a tým udržuje pleť pružnú a mladistvú.
  • Vitamín Epodporuje cirkuláciu krvi a tým napomáha k liečeniu kožných zápalov.
  • Zinok pomáha pri hojení rán, ekzému a akné a podporuje funkciu imunitného systému.

 

3. Využite ľahko dostupné antioxidanty

Čučoriedky, maliny alebo černice. A všetky ďalšie "bobuľky" sú plné antioxidantov, flavonoidov, vitamínov a minerálov. Tieto látky podporujú imunitu, pomáhajú telu bojovať proti škodlivým látkam, urýchľujú hojenie a majú protizápalové účinky. A predovšetkým chránia proti voľným radikálom a tým spomaľujú starnutie pleti.

Ak máte možnosť, siahnite po organickom variante. Využite to, čo vám záhradka dá - na niektoré odrody ešte nie je neskoro a ak ich na začiatku leta nasadíte, budú vám až do jesene každodennou zásobárňou potrebných látok.

pletleto2

Maliny sú jedným z bežne dostupných antioxidantov a spoločne s mätou výborne osviežia.

 

4. Prispôsobte ročnej dobe i štýl líčenia

V lete sa viac ako inokedy oplatí staviť na svoju prirodzenosť. Z ranných rituálov rozhodne neodstraňujte výživné séra, ale vďaka bronzovému nádychu zo slniečka uberte make-up.

Siahnite po matných líčidlách, ktoré si poradia aj s mastnejšou pleťou. Pre výraznejšiu farbu v horúcich dňoch zvoľte radšej sypkú lícenku než tekutý make-up. Púder by mal byť pri líčení v lete základ - dobre vsiakne pot aj mastnotu.

Lepšie ako "šťavnaté" lesky na pery sú v upotených dňoch matnejšie farby rúžu. Na svojom mieste ich udržíte linkou kontúrovacej ceruzky. Väčšina make-up trikov pre mladší vzhľad platí bez ohľadu na sezónu.

5. Pripravte si letnú pleťovú masku

Unavenú pleť môžete potešiť vyživujúcou pleťovou maskou. Ako základ používajte kvalitný biely jogurt. Okrem toho, že obsiahnuté látky hydratujú a dočasne pomáhajú s vyrovnávaním pleti, jogurt vás po horúcom dni príjemne schladí a upokojí.

pletleto4

Kvalitný zelený čaj sa hodí aj do upokojujúcej pleťovej masky.

Upokojujúce a vyživujúce účinky má v kombinácii s:

  • medom,
  • olivovým olejom,
  • vajíčkom,
  • uhorkou,
  • zeleným čajom
  • alebo avokádom.

Pred aplikáciou masky sa nazabudnite dôkladne odlíčiť. Pleť môžete ešte viac uvoľniť jemnou masážou malým uterákom namočeným vo výluhu z lipového kvetu. Príliš horúcej tekutine sa ale vyhnite. Postačí vám výluh s teplotou približne 40 stupňov.

6. Používajte kozmetiku, s ktorou zažiarite

Pleť si rozmaznávajte aj kvalitnou kozmetikou. Predovšetkým citlivé očné okolie si zaslúži kvôli intenzívnejšiemu slnečnému žiareniu mimoriadnu starostlivosť. Raz týždenne aplikujte podočnú nanovláknovú masku a zažiarte pleťou bez vrások na kúpalisku i pri večerných prechádzkach.

Niektoré kozmetické prípravky v sparných dňoch pomôžu a zároveň skvele osviežia. Jedným z takých je hydratačná hmla s lipozómami, ktorá vďaka rozprašovaču pokožke uľaví od horúčavy a ochráni ju pred stratami vody.