Micely (nielen) v kozmetike: všetko o ich rozdieloch a využití

Najprv pomáhali len pri čistení domov a bytov. S postupom času ale veda našla spôsob, ako vytvoriť ich šetrnejší variant, ktorý dokáže bez podráždenia odstrániť aj make-up z pleti. Dnes už sú micely v kozmetike stálicou. Pozreli sme sa na to, či sú vždy tým najlepším variantom.

 micely1

Micely sú guličky čistiacich molekúl tenzidov, ktoré dokážu zapuzdrovať nečistoty a šetrne ich odstrániť z pokožky. Fungujú tak, že nečistoty a mastnotu obklopia, uzavrú a prenesú do roztoku, ktorý z pleti bez zbytočného drhnutia odstránime.

Funkciu miciel ovplyvňuje štruktúra tenzidov, ktoré sa skladajú z hydrofilnej a hydrofóbnej časti. Jedna časť na seba naviaže nečistoty a druhá ich pomôže z pleti odstrániť. Tenzidy dokážu tiež prenášať aktívne látky do pokožky a ovplyvniť konzistenciu produktu.

Micely sa od 70. rokov využívajú v čistiacich prostriedkoch alebo zmäkčovadlách. Tie však obsahujú tenzidy syntetického pôvodu, ktoré silno odmasťujú, vysušujú a dráždia. Preto nie sú vhodné pre pokožku. Micely sa v kozmetike používajú v oveľa nižších koncentráciách, alebo sú vyrábané z ďaleko šetrnejších, často prírodných zdrojov, a tak pleť nedráždia.

 micely2

Micely môžu byť úplne prírodné, napríklad z lipozómov ovseného oleja.

 

Nevýhody miciel

Napriek tomu, že sa micely môžu javiť ako ideálni pomocníci pri odličovaní, majú niekoľko nevýhod. Ak je ich pôvod syntetický, môžu pokožku ľahko podráždiť. Pri dlhodobom používaní môžu dokonca spôsobiť tvorbu pupienkov a popraskanie žiliek.

Ak zvolíme micely v oleji, s obyčajným opláchnutím pleti si nevystačíme. Aby sme nečistoty z pleti odstránili, budeme potrebovať vatové tampóny. A ak budete chcieť pleť očistiť dôkladne, budete ich potrebovať hneď niekoľko. 

  micely 3a

Výhody a nevýhody miciel dobre zvážte a rozhodnite sa, či sú pre vašu pleť to pravé.

 

Rozdiel medzi micelárou vodou a olejom

Vieme už, že sa účinky miciel môžu líšiť podľa ich koncentrácie a pôvodu. Účinky však ovplyvňuje aj báza produktu.

Micelárne vody spláchnu nečistoty a make-up z vrchnej vrstvy pokožky. Ak obsahujú micely syntetického pôvodu, môžu pleť zbaviť aj jej prirodzenej ochrannej bariéry. Pokožka je tak vo výsledku vysušená a nechránená voči vonkajším nepriaznivým vplyvom.

Micelárny olej priťahuje maz, rozpúšťa nečistoty a umožňuje ich ľahko zotrieť vatovým tampónom. Micelárne oleje s tenzidmi z prírodných zdrojov navyše pokožku nedráždia a zanechávajú ju chránenú. Micelárne oleje sú účinné aj pre odstraňovanie vodovzdorného make-upu.

 micely 3

Na čistenie pleti rozhodne nezabúdajte. Zachováte tak pokožke regeneračné schopnosti, jasný vzhľad a elasticitu.

 

Ak sa stretávate s akné, siahnite po micelárnej vode. Pleť opláchnite, a potom ju hydratujte pomocou séra alebo krému. V prípade, že problém s akné nemáte alebo je vaša pokožka citlivá voči vysúšaniu, vyskúšajte olej s micelami.

 

Ostatné možnosti

Vždy môžete siahnuť aj po odličovacích prípravkoch bez miciel. Vhodným variantom je odličovacie mlieko, ktoré šetrne odstráni nečistoty rozpustné v tukoch a pokožku nevysuší. Pleť stačí dôkladne premasírovať a potom ju očistiť odličovacím tampónom. Procedúru odporúčame zakončiť dočisťovacím tonikom.

Odličovacie mlieka však často neobsahujú dostatočné množstvo oleja, ktorý je potrebný k dôkladnému odstráneniu líčidiel. Účinnejšou alternatívou preto môže byť Dvojfázový Oličovací Olej, ktorý vďaka vysokého obsahu látok získaných z rakytníka a kokosového oleja pleť zbaví všetkých typov make-upu vrátane vodovzdorného.

 

"Finálnu podobu odličovača sme nakoniec upravili do podoby dvojfázovej kvapaliny, aby si ju nemuseli zákazníčky pripravovať samy. Je to tak užívateľsky oveľa pohodlnejšie."

Ladislav Dubánek,

Špecialista na zloženie kozmetiky o odličovacom oleji od NAFIGATE Cosmetics