Arganový olej: jeho účinky a kde ho u nás nájdete

Olej z jadier marockých stromov pomáha proti vráskam, slnečnému žiareniu a ďalším nepriaznivým účinkom, ktoré pleť stretávajú. Preto ho nájdete hneď v niekoľkých našich prípravkoch. Zistite, akými ďalšími spôsobmi pomáha v kozmetike.

argan

Arganový olej získavame z jadier plodov arganovníka tŕnistého pomocou praženia. Stromy, z ktorých sa tieto plody získavajú sú veľmi vzácne, pretože rastú takmer výhradne v africkom Maroku.

Nemenej vzácny je aj obsah arganového oleja. Tvorí ho až 80% nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na regenerácii pleti a sú bohatým zdrojom na živiny.

 argan1

Obyvatelia Maroka poznajú blahodarné účinky arganového oleja odpradávna. Používajú ho na pleť, vlasy, ale aj v kuchyni.

 

Arganový olej je tiež bohatý na vitamín E, ktorého obsahuje trikrát viac ako olivový olej. Vitamín E je zdrojom antioxidantov, ktoré posilňujú kožnú bariéru, a tak zdokonaľujú jej obranyschopnosť proti nepriaznivým vonkajším vplyvom.

Medzi ďalšie zložky arganového oleja patrí:

  • skvalén, podporuje toleranciu pokožky voči UV žiareniu,
  • karotény, ktoré zdokonaľujú štruktúru pleti
  • a polyfenoly, ktoré posilňujú obranyschopnosť pokožky.

 

Kombinácia týchto prospešných zložiek pomáha hneď niekoľkými spôsobmi.

 

Účinky arganového oleja

  • Ochrana pred slnečným žiarením: Arganový olej funguje ako fyzická bariéra, ktorá odráža škodlivé slnečné žiarenie. Vďaka obsahu vitamínu E naviac zmierňuje pigmentové škvrny.
  • Hydratačné účinky: Vitamín E v kombinácii s vysokým obsahom mastných kyselín predchádza podráždeniu a vysúšaniu. Arganový olej tiež pokožku upokojí. Preto pomáha nielen ľuďom so suchou pleťou, ale aj na ekzémy a vyrážky.
  • Účinnosť proti akné: Väčšina olejov akné neprospieva. Arganový olej je výnimkou. Nie je totiž mastný. Postihnutú pokožku upokojí a podporí hojenie vyrážok.
  • Anti-agingové vlastnosti: Arganový olej je dokonalým doplnkom pleťových krémov. Vysoký obsah živín pomáha pleti navrátiť lesk a zmierni viditeľnosť vrások.

 

Arganový olej v našej kozmetike

Vysoký podiel živín a antioxidantov, ktorý sa v arganovom oleji ukrýva, využívajú hneď tri krémy.

 argan2

Tónovací, nočný i denný. Vyberte si a vyskúšajte účinky arganového oleja na vlastnej koži.

 

V dennom kréme zložky oleja pomáhajú chrániť pokožku pred voľnými radikálmi, s ktorými sa cez deň dostáva do kontaktu.

Nočný krém využíva najmä vysoký podiel živín, ktoré pomáhajú pokožke sa počas spánku zregenerovať.

CC krém zrovnáva tón pleti, podporuje ochranu pred ultrafialovým žiarením a zaisťuje prirodzene opálený tón pokožky.

 

Arganový olej priviezla moja sestra z Tunisu, ja si o ňom niečo prečítala a zistila, že je plný vitamínov, má protizápalové účinky a redukuje akné - a potvrdilo sa mi to. Navyše je výborný aj na vlasy.” 

Žofie Trpělková, farmaceutka NAFIGATE Cosmetics

 

Obľúbili ste si arganový olej rovnako ako my? Napíšte nám na Facebooku, v ktorých ďalších prípravkoch by ste ho uvítali.