Ako sa starať o pleť, aby aj v menopauze žiarila

S pribúdajúcimi rokmi starne aj vaša pokožka. Ako sa vaša pleť mení s menopauzou a ako prejavy starnutia zmierniť? Prispôsobte svoje každodenné kozmetické návyky.

obr. 0 menopauza

Čo sa s pleťou deje, keď prichádza menopauza

S pribúdajúcim vekom sa vrchná vrstva pokožky (epidermis) stenčuje a spomaľuje sa obnova kožných buniek. Navyše koža stráca lipidy a prirodzený maz, čím sa oslabuje kožná bariéra, ktorá má pokožku chrániť voči nepriaznivým vonkajším vplyvom.

To znamená, že sa vaša pleť:

  • ťažšie regeneruje,
  • vysušuje
  • a nepríjemne pne.

Navyše pôsobí mdlo a krehko.

obr. 1 menopauza

Niekto si robí radosť šperkami a niekto kyselinou hyalurónovou. Pleť rozjasní rovnako ako trblietavá bižutéria.

Akné po štyridsiatke? Bohužiaľ je to tak

Asi rok alebo dva pred menopauzou prichádza obdobie, kedy sa vaša pleť vracia do "puberty" a na pleti sa objavia nepríjemné pupienky.

U teenagerov sa akné prejavuje v oblasti T-zóny (na nose a čele). Ale akné, ktoré sa objaví v prechode, vás bude trápiť skôr na čeľustiach, brade a vrchnej časti krku. Je o poznanie horšie ako to pubertálne, pretože býva hlbšie, takže sa s ním ťažšie bojuje.

To najlepšie, čo môžete pre svoju pleť urobiť, je starostlivá prevencia vzniku akné. Pleť poctivo čistite a používajte pleťové masky s antioxidačnými účinkami. Ale nebojte, problémy s akné vymiznú, akonáhle sa hladina hormónov vo vašom tele ustáli.

Odličujte sa každý deň. Bez výnimiek

Ísť do postele neodlíčená? Najčastejšia chyba žien v každom veku. Pleť dvadsaťročnej jednu noc s make-upom zvládne, ale u zrelej ženy je akékoľvek opomenutie v starostlivosti o pokožku poznať oveľa viac.

S pribúdajúcim vekom je obnovovanie kožných buniek čím ďalej, tým náročnejšie. Preto sa snažte pleti odľahčiť čo najviac a póry poctivo zbavujte toxínov:

  • Pleť čistite, aj keď make-up nepoužívate. Musíte ju totiž zbaviť kožného mazu (séba), prachu, odumretých buniek a ďalších nečistôt, ktoré sa na koži počas dňa nachytajú.
  • Používajte prípravky na báze olejov, ale úplne najlepšie odličovacie oleje, ktoré pleť dôkladne, ale šetrne, zbavia make-upu. Rozhodne sa vyhýbajte produktom s alkoholom. Pokožku vysušujú.

 

+ (4)

Dobrý a šetrný odličovač je základ čistej a zdravej pleti.

Len odlíčiť nestačí

Po odlíčení je pleť ešte potrebné dočistiť. Pre odstránenie mastnoty z odličovacích olejov, použite tonikum, ktoré pokožku hydratuje a nevysušuje ju ako napríklad čistiace gély.

Nezabudnite na peeling

Pokiaľ chcete mladistvú a jasnú pleť, musíte sa pravidelne zbavovať odumretých kožných buniek. Vyberte si šetrný peeling bez príliš hrubých častíc, ktoré odumreté bunky mechanicky odstraňujú.

V menopauze je pokožka oveľa citlivejšia, tenšia a náchylnejšia k poškodeniu. Peeling preto aplikujte jemnými krúživými pohybmi, aby sa koža nepotrhala a nezapálila.

menopauza

Koža okolo očí je oveľa zraniteľnejšia ako vaša pleť. Venujte jej špeciálnu starostlivosť. Očné sérum s kyselinou hyalurónovou je šetrné aj k citlivej pokožke.

Hydratujte, čo to ide

Pleť v menopauze stráca vodu a vysušuje sa. Aby sa obnovili prirodzené vlastnosti pokožky, je veľmi dôležité hydratovať pleť do hĺbky. S tým vám pomôže sérum, ktoré obsahuje dve rôzne veľkosti molekúl kyseliny hyalurónovej pre intenzívnu hydratáciu na povrchu pokožky (epidermis), ale hlavne aj v druhej vrstve kože (dermis).

Pružnosť pokožke vrátite, ak budete dodržiavať tieto zásady:

  • Hydratačnú výživnú masku použite ideálne dvakrát do týždňa. Najvhodnejšia doba je práve po peelingu, keď je pokožka pripravená na absorpciu prospešných látok.
  • Vyberte si správny hydratujúci krém.
  • Pre citlivejšiu a rýchlejšie starnúcu kožu okolo očí zvoľte očné sérum s kyselinou hyalurónovou, ktoré hydratuje, rozjasňuje a spevňuje očné okolie.

 

V noci pleť potrebuje extra dávku šetrnej starostlivosti

Po správnom vyčistení pleti podporte jej regeneráciu ešte nanesením regeneračného nočného krému. Len si dávajte pozor na hutné mastné krémy, ktoré by póry akurát tak upchali a nenanášajte príliš veľkú vrstvu krému. Zle by sa vstrebával.

obr. 4 menopauza.jpg

Stretávate sa s návalmi a akýkoľvek make-up vám po pár minútach stečie z tváre? Skúste CC krémy. Zjednocujú tón pleti, hydratujú ju a sú ľahšie ako make-up.

Nezabúdajte na ochranu proti UV žiareniu

Pleť je v menopauze náchylnejšia aj k tvorbe pigmentových škvŕn. Tie vznikajú, ak sa dostatočne nechránime pred UV žiarením kozmetikou s SPF faktormi.

Miesto make-upu používajte CC krém, ktorý chráni kožu pred slniečkom a zjednocuje tón pleti. Navyše pleť nezaťažuje a nemastí. Ale nenechajte sa mýliť, spáleninám zo slniečka samotný CC krém nezabráni.

Ako sa o zrelú pleť staráte vy? Napíšte nám svoje tipy a triky na Facebooku.