5 vianočných prehreškov, ktoré škodia pleti

Staré tvrdenie "Vianoce sú sviatky pokoja a pohody" bohužiaľ vždy neplatí. Ľahko prepadáme predvianočnému zhonu, stresujeme sa s prípravami a bojíme sa, že všetko nevyjde podľa plánu. Hektická doba sa podpisuje na našej nálade, ale aj na stave pleti.

 vánoce

Koláče, sviatočné jedlá a občerstvenie na vianočných večierkoch nekončí len chudnúcimi predsavzatiami, ale aj problematickou pokožkou. Prehreškov, za ktoré by nám pleť nepoďakovala sa okolo Vianoc ľahko naskytne viac.

 

1. krátky a nekvalitný spánok

Môžeme si myslieť, že počas sviatkov všetko dospíme. Opak je ale často pravdou. 

Stres z vianočných príprav alebo nedostatku financií nás môže nevedomky o niekoľko hodín spánku okradnúť. A tento čas chýba i pleti.

Ku koncu roka máme zároveň viac možností konzumácie alkoholických nápojov, ktoré spánok ešte zhoršia. Alkohol podstatne skracuje hlboký spánok, pri ktorom dochádza k najzásadnejším procesom regenerácie pokožky

Pleť je po nekvalitnom spánku náchylnejšia voči: 

  • akné,
  • kruhom pod očami
  • a viditeľnejším vráskam. 

 

Skúste v decembri chodiť spať skôr a počas vianočných večierkov obmieňajte alkohol poriadnym prísunom vody. Pred spaním nezabudnite na aplikáciu nočného krému, ktorý regeneračný proces významne posilní.

 vánoce1

Spánok je prirodzený regeneračný mechanizmus. Odpočinok potrebujú svaly aj vnútorné orgány.

 

2. Nezdravý jedálniček

Nielen mastné jedlá vedú k nepriaznivým reakciám pokožky. Rovnako nám škodí cukor, ktorý počas Vianoc nájdeme na každom kroku. Vo veľkom množstve vedie k vzniku akné a narúša elastínové a kolagénové vlákna, ktoré zachovávajú pružnosť a pevnosť pokožky.

Pokiaľ si Vianoce bez koláčov nedokážete predstaviť, odpustite si aspoň vaječný likér, ktorý okrem cukru obsahuje alkohol a mlieko - prísady, ktoré pokožku vysušujú a ďalej zhoršujú jej celkovú štruktúru.

 vánoce2

Pokiaľ chcete telu pomôcť bojovať proti nepriaznivým účinkom vianočných pochúťok, zaraďte do jedálnička paradajky, olivový olej, listovú zeleninu alebo mandle.

 

3. Stála kozmetická rutina 

S jedinou rutinou si po celý rok nevystačíme. To platí dvojnásobne z príchodom zimy. Teplota rapídne klesá a s ňou aj vlhkosť vzduchu. Dochádza tak rýchlejšie k vysúšaniu pokožky, ktorá je potom náchylnejšia voči: 

  • podráždeniu,
  • popraskaniu 
  • a infekciám. 

 

Pokožka si však počas zimy neoddýchne ani v teple. Vnútorné priestory totiž vykuruje klimatizácia, ktorá vzduch obdobne vysuší. Pleť potom dostáva zabrať najmä v momentoch, keď prechádzame z teplého prostredia do vonkajších mrazíkov. 

Nenechávajte preto nič na náhodu a so suchom aktívne bojujte. Doprajte pokožke sérum s vyšším podielom kyseliny hyalurónovej a pokojne do rutiny začleňte i hydratačnú masku. Ani v zime nezabúdajte na opaľovacie prípravky. Slnečné lúče typu A aj počas mrazivých dní urýchľujú starnutie pleti. 

Pokožke proti suchu pomôžete aj inak než kozmetikou:

  • Používajte na ruky dezinfekčné prostriedky miesto klasických mydiel.
  • Vynechajte horúce sprchy.
  • Bojujte proti suchému vzduchu pomocou zvlhčovača

 

4. Zanedbaná starostlivosť o pokožku

Počas predvianočného zhonu môžeme na kozmetickú rutinu ľahko zabudnúť. Dermatológovia sa pritom zhodujú na tom, že najlepším trikom, ako prežiť Vianoce s krásnou pleťou je práve dôslednosť. Pravidelná a dlhodobá kozmetická starostlivosť vedie k:

  • priaznivejšiemu stavu pleti,
  • zvýšenej odolnosti pokožky
  • a viditeľnému zlepšeniu jej vzhľadu.  

 

Rutina by sa nemala týkať len kozmetiky. Rovnako tak dôležitý je zdravý životný štýl. Zoznámte sa s cirkadiánnym rytmom a nastavte si svoje vnútorné hodiny.

 

5. Nezvládanie stresu 

Stres urýchľuje vznik akné, ekzémov, psoriázy a ružovky. Oslabuje imunitný systém, ktorý hrá kľúčovú úlohu v obrane proti zápalovým procesom. 

Stresu sa pred Vianocami pravdepodobne úplne nevyhneme. Môžeme ho však zmierniť napríklad pomocou pravidelného cvičenia a dodávkou vitamínov.

 Vánoce3

Cvičiť sa dá aj v pohodlí domova. Vyskúšajte napríklad ľahkú jogu.

 

Aj ľahká pohybová aktivita dokáže stres odbúrať. Pohybom zbavíte telo prebytočného kortizolu - hormónu, ktorý nám pomáha zvládať nástrahy dňa. V hektickom období ho však telo vyrába až príliš, čo vedie k veľkému stresu. Cvičenie podporuje tvorbu serotonínu, ktorý hladiny kortizolu znižuje.

Skúste si tohtoročné Vianoce užiť v pohode s bezproblémovou pleťou. Vyberte si pre seba ideálnu hydratačnú sériu a nadeľte jeden z vianočných balíčkov pod stromček vašim blízkym. Ušetríte si trable s behaním po obchodoch aj balením.  

Ktorého prehrešku sa počas sviatkov najčastejšie dopúšťate? Napíšte nám na Facebooku