5 dôvodov, prečo používať kozmetiku bez parfumácie a parabénov

Bezradnosť - tak by sa najstručnejšie dal charakterizovať pocit mnohých žien pri výbere novej kozmetiky. Pokiaľ pri pohľade na etiketu tápate a rozhodujete sa podľa toho, či vám prípravok vonia, inšpirujte sa našimi 5 tipmi, ktoré sa týkajú výberu kozmetiky. Ideálne bez parfumácie a parabénov.  

Obr. 0 parfemace

1) Alergici majú vône a parabény zakázané

Kontaktná dermatitída. Ak sú vám tieto slová známe z ordinácie kožného lekára, parfumácii alebo parabénom sa už pravdepodobne vyhýbate. Pri kontaktnej dermatitíde koža sčervená a svrbí, objavujú sa na nej pľuzgiere a ekzém. Jednou z príčin je alergická reakcia na parfumáciu či parabény obsiahnuté v kozmetike. Alergická reakcia na vône a parabény sa netýka len ľudí, ktorých už trápia nejaké alergie. Objavuje sa kedykoľvek počas detstva alebo dospelosti a spúšťa ju napríklad:

  • pôsobenieslnečného žiarenia na kožu ošetrenú krémom s parfumáciou,
  • časté používanie kozmetiky sparabénmi
  • alebo stretnutie kože s novou látkou obsiahnutou v parfumácii.

 

Okrem chemicky vyrobených vôní existujú aj prírodné – lenže ani tie nie sú vždy zárukou úspechu. Alergia môže totiž vzniknúť na oba typy parfumácie. Preto sú pre alergikov a osoby s citlivou pleťou istotou neparfumované krémy alebo krémy s veľmi slabou prírodnou vôňou. U prírodných parfumácií záleží na ich množstve v produkte - v malej miere sú k pokožke šetrné. Spoznáte to podľa toho, že je vôňa uvedená až medzi poslednými položkami v zložení produktu. Čím je látky v kréme alebo napríklad sére viac, tým vyššie je umiestnená v zložení.

Obr. 1 parfemace

Ani prírodné látky nie sú zárukou, že sa vyhnete alergii.

2) Bábätkám parfumácia nevonia

Po prípravkoch bez parfumácie sa ženy zvyčajne začnú zháňať v čase tehotenstva. Je to z jednoduchého dôvodu: po narodení sa bábätko orientuje podľa nosa a silno vníma vôňu svojej mamičky.

Čuch je totiž zmysel, ktorý bábätko ovláda už pred pôrodom. Zvyká si na mamičkinu vôňu a po pôrode mamičku vďaka čuchu poznáva.

Preto ženy pred pôrodom upúšťajú od parfumov i navoňanej kozmetiky a nechávajú bábätko vnímať svoju prirodzenú vôňu.

Okrem toho niektoré mamičky trápi podobný problém ako tehotenské nechutenstvo - svoje milované vône odrazu nemôžu ani cítiť a dokonca sa im z nich dvíha žalúdok.

Obr. 2 parfemace

Bábätká potrebujú vnímať vôňu svojich rodičov - pomocou čuchu sa totiž orientujú.

3) Vôňa je v ošetrujúcej kozmetike zložka naviac

Od očného krému čakáte regeneráciu očného okolia, od CC krému zase zjednotenie tónu pleti. Nič z toho ale nezaisťuje parfumácia. Každý ošetrujúci prípravok totiž obsahuje účinné a pomocné látky.

  • Účinné látkyzaisťujú, že výrobok spĺňa to, čo sľubuje. Napríklad v krémoch NAFIGATE je jednou z účinných látok kyselina hyalurónová. Tá na seba viaže veľké množstvo vody, intenzívne hydratuje pleť a vyhladzuje vrásky.
  • Pomocné látkypomáhajú účinným látkam preniknúť do pleti alebo konzervujú krém.
  • Ďalšie látky, ktoré nemajú vplyv na funkciu prípravku, pleť zbytočne zaťažujú. Patrí k nim aj parfumácia - krém nie je parfum, a preto ho nevyberajte podľa vône, ale podľa účinných látok.

 

Obr. 3 parfemace

 Vôňu zaisťuje parfum, od krému či séra chcite iné účinky.

4) Parabény sa nemôžu zbaviť svojej zlej povesti

Nemožno im uprieť veľkú výhodu: parabény zabraňujú množeniu baktérií a kozmetiku veľmi dobre konzervujú. A preto na nich tak často narazíte v zložení:

  • krémov,
  • šampónov,
  • odličovacích mliek,
  • pleťových vôd
  • či sprchových gélov.

 

Lenže nikto presne nevie, ako na človeka pôsobia a ako veľmi sú toxické. Parabény používané v priemysle sú totiž syntetické látky, ktoré sa v ľudskom tele prirodzene nevyskytujú a dostávajú sa do neho cez pokožku alebo ústami. A tak je dobré to s nimi zbytočne nepreháňať.

Parabény pôsobia v tele podobne ako ženské hormóny estrogény a môžu preto narušovať hormonálny systém. Neznamená to ale, že by ste mali okamžite bežať do kúpeľne a s lupou v ruke objaviť a vyhodiť všetky prípravky obsahujúce parabény. Väčšina testov je totiž založená na podstatne vyšších koncentráciách než tie, ktoré sa do tela v skutočnosti dostanú. Aj ich estrogénová aktivita je mnohonásobne nižšia ako u klasického hormónu estradiolu.

Niektoré štúdie dávajú parabény do súvislosti s rakovinou prsníka, ale to zatiaľ nie je jednoznačne potvrdené. Nie je totiž jasné, aká koncentrácia parabénov sa nachádza v zdravých tkanivách a či sa koncentrácie nájdené v súvislosti s rakovinou dostali do tela z kozmetických prípravkov či odinakiaľ.

Navyše môže mať vyššie množstvo parabénov vplyv aj na mužskú neplodnosť.

V kozmetike najčastejšie nájdete:

  • methylparabén,
  • propylparabén
  • a butylparabén.

 

Každý typ parabénu má iné vlastnosti - napríklad butylparabén má najväčšiu molekulu a do kozmetiky ho stačí len trochu, pretože má silný konzervačný účinok. Lenže zároveň najviac napodobňuje činnosť estrogénov.

Obr. 4 parfemace

Parabény nájdete skoro všade - v kozmetických prípravkoch, aviváži aj v čistiacich prostriedkoch.

 

5) Parabény aj parfumácie narušujú životné prostredie

Chemické látky sa ľahko dostanú do odpadových vôd. O dosť zložitejšie je potom vodu vyčistiť a všetkých nevhodných látok ju zbaviť. Takýmito látkami sú aj parabény a parfumácie, ktoré sa z vody čistia veľmi ťažko. Zvyšky, ktoré zostávajú vo vode, potom negatívne pôsobia na ryby žijúce vo vode i na ľudí, ktorí ju pijú. Prečítajte si aj naše ďalšie články o parabénoch a parfumácii v kozmetike.

 

Na vaše otázky radi odpovieme na Facebooku.