Parabény: komu naozaj škodia a kto nemusí mať obavy?

BEZ PARABÉNOV hlásí hrdá nálepka na šampóne, riasenke alebo kréme. Možno váhate či Vás má vôbec zaujímať. Možno je to iba ďalší reklamný trik. Odpoveď nájdete v článku.

 

Zoznámte sa s parabénmi

Parabény sú konzervanty a slúžia na to, aby výrobky dlhšie vydržali a nekazili sa. Okrem kozmetiky ich môžete nájsť aj v liekoch alebo niektorých potravinách. A to už desiatky rokov. Európska legislatíva ale povoľuje iba štyri.

Parabény spoznáte podľa prípony  -paraben a informáciu o ich obsahu nájdete na etikete v zložení výrobku. Čím vyššie bude parabén uvedený, tým viac ho výrobok obsahuje. Parabén uvedený na konci zloženia znamená jeho prítomnosť v malom množstve.

3 dôvody pre kozmetiku bez parabénov

Čoraz častejšie sa však na predných stránkach etikiet objavuje označenie BEZ PARABÉNOV. S parabénmi sú totiž spojené hneď 3 veľké problémy:

  1. Neexistuje žiadny parabén, ktorý by sa prirodzene vyskytoval v ľudskom tele. Sú to 100% chemické látky.
  2. Látky, ktoré nie sú telu vlastné , môžu spôsobovať alergické reakcie.
  3. Chemické látky sa zložito rozkladajú. Sú teda záťažou nielen pre Vašu pleť ale aj životné prostredie.

 

V súčasnej dobe prebieha niekoľko štúdií, ktoré skúmajú vplyv parabénov na ľudské zdravie. Výsledky zatiaľ nie sú dostačujúce, ale hovorí sa o spojitosti parabénov s rakovinou prsníka u žien a klesajúcou plodnosťou u mužov. Parabény sa totiž v tele chovajú podobne ako ženský hormón estrogén.

Keď si to zhrnieme, parabény sú preukázateľne rizikom pre alergikov a ľudí s citlivou pleťou. Aj keď škodlivosť pre ostatných nebola doposiaľ potvrdená, prírode parabény každopádne škodia. Kozmetiku bez parabénov preto doporučujeme každému.

Parabeny2

 

Ide to aj prírodne

Nemusíte sa báť, že by Vám kozmetika bez parabénov vydržala kratšiu dobu. Parabény sú najrozšírenejšie a najlacnejšie konzervanty, ale zďaleka nie jediné. Okrem moderných chemických zlúčenín existujú aj konzervanty, ktoré sú pre ľudské telo prirodzenejšie a menej ho zaťažujú. Patria medzi ne látky na báze ethanolu alebo kyselina salicylová.

A práve kyselinu salicylovú používame v kozmetike NAFIGATE namiesto parabénov. Okrem toho, že má konzervačné účinky, je výborná aj v boji proti akné. Ak Vás teda okrem vrások trápia aj nepekné vriedky, je Hyaluron Essential presne pre Vás.

Trvanlivosť akéjkoľvek kozmetiky naviac predĺžite dodržiavaním následujúcich pravidiel:

  • Používajte kozmetickú špachtličku, krémov sa nedotýkajte priamo prstami.
  • Kozmetiku skladujte v chladničke. V chlade, suchu a tme sa mikroorganizmom nedarí.

 

Viac kozmetických rád a tipov nájdete na našom Facebooku.