„Najdôležitejšia je čistota a veľkosť molekúl kyseliny hyalurónovej, "vysvetľuje v rozhovore farmaceutka Žofie Trpělková

Absolventka Farmaceutickej fakulty v Hradci Králové Žofie Trpělková skúma pôsobenie látok v kozmetike a objavuje zahraničné kozmetické trendy. Dva roky sa obom dôsledkom venuje v tíme NAFIGATE Cosmetics. V rozhovore vysvetľuje, ako spoznať kvalitnú kyselinu hyalurónovú, aj ako blízka si je farmácia a kozmetika.

banner-blog-zofka-SLO

Žofie, na čo sa ako farmaceutka pozeráte, keď sama pre seba kupujete kozmetiku?

Najviac ma zaujíma, či v nej nie sú zbytočné syntetické látky. Riadim sa jednoduchým pravidlom: čím menej ingrediencií, tým lepšie. Ak vidím v zozname parabény alebo syntetické parfumy, okamžite vraciam prípravok do regálu. Som prekvapená, koľko svetovo známych značiek parabény stále používa, aj keď už sú prekonané a idú nahradiť vhodnejšími konzervantmi.

Máte svoju obľúbenú látku, ktorú v kozmetike vyhľadávate?

Áno, a nie je len jedna. Mám rada bambucké maslo či rastlinné olejčeky, ako je trebárs argánový alebo mandľový olej. Argánový olej priviezla moja sestra z Tuniska, ja som si o ňom niečo prečítala a zistila, že je plný vitamínov, má protizápalové účinky a redukuje akné - a potvrdilo sa mi to. Navyše je výborný aj na vlasy. Mandľový olej je zasa úžasne jemný a krásne upokojuje pokožku. Bambucké maslo mám rada hlavne v krémoch na nohy a popraskané päty, pretože má vysoko hydratačné a regeneračné schopnosti. Naviac sa svojím zložením podobá našim vlastným lipidom v koži.

Obr. 1 Žofka

Bambucké maslo patrí k obľúbeným zložkám kozmetiky farmaceutky Žofie. Pomáha jej s rozpraskanou a suchou kožou a upokojuje podráždenú pokožku. Nájdete ho napríklad v novom očnom kréme NAFIGATE HydraLift Complex Eye-Cream, kde je bambucké maslo v zložení pod názvom BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER.

Ako štúdium farmácie zmenilo váš pohľad na kozmetiku a produkty, ktoré používate?

Štúdium farmácie a prax v lekárni zmenila môj pohľad nielen na kozmetické produkty, ale aj na životný štýl. V škole som sa naučila, ako funguje telo a ako na neho pôsobia liečivá. Je úžasné, čo všetko vedci dokázali. Na druhú stranu nevieme s liekmi zaobchádzať s mierou, žijeme v predstavách, že na každý problém existuje zázračná pilulka a nestaráme sa o to, ako zbytočným nadužívaním liekov ničíme vlastné telo i našu planétu. Vďaka týmto znalostiam som sa začala zaujímať aj o stravu, kozmetické produkty alebo napríklad čistiace prostriedky do domácnosti. Po krátkom čase som zistila, že to ide všetko aj inak, bez umelej chémie.

Obr. 2 Žofka

Štúdium farmácie inšpirovalo Žofiu k zdravému životnému štýlu.

Ako sa podľa vás prepája farmácia a kozmetika?

Na prvý pohľad sa možno zdajú ako dva odlišné odbory, ale v skutočnosti majú veľa spoločného. Lekárne sú plné kozmetických výrobkov a veľa ľudí si tam chodí pre rady, ako sa správne starať o pleť - pýtajú sa, čo je najlepšie na vrásky, na akné, čo s kruhmi pod očami. My farmaceuti poznáme veľa ingrediencií používaných v kozmetike a dokážeme si ľahko vysvetliť ich pôsobenia v koži. Tiež ovládame princípy prípravy krémov či emulzií, teda pre nás kozmetický priemysel nie je vôbec cudzí.  

Najčastejšie otázky na Žofiu? Týkajú sa pleti

V čom spočíva vaša práca v NAFIGATE - ako by ste ju opísali laikovi?

Predovšetkým pomáham s objasnením funkcií jednotlivých ingrediencií všetkých produktov NAFIGATE, riešim zložitejšie otázky zákazníkov a skúmam svetový kozmetický trh, jeho novinky a trendy, na ktoré NAFIGATE reaguje. Tiež pomáham s odbornosťou textov na blogu.

Aké otázky zákazníkov najčastejšie riešite?

Často sa ma zákazníci pýtajú, či sú konkrétne výrobky alebo látky vhodné pre pleť trpiacu atopiou či rosaceou, na pleť citlivú alebo s rozšírenými pórmi.

Ktorá otázka pre vás bola zatiaľ najnáročnejšia?

Asi najviac mi dala zabrať argumentácia zloženia denného krému. Jedna zákazníčka chcela detailne vysvetliť pôvod a význam každej ingrediencie, ktoré sa síce na prvý pohľad môžu zdať podľa názvu chemické, ale často sú odvodené z úplne prírodných zlúčenín a telu nijako neškodia. Náročné je na tom to, že si nie som istá, ktoré termíny môžem pri vysvetľovaní použiť. Pre mňa sú to všetko absolútne bežné slová a nedokážem odhadnúť, čo všetko ľudia z iných odvetví poznajú alebo nie. Snažím sa preto vždy voliť české a zrozumiteľné výrazy, ale je to pre mňa často oriešok.

žofka

NAFIGATE hydratačný denný krém s kyselinou hyalurónovou obsahuje napríklad pullulan, octocrylene či hydroxypropyl methylcellulose. Tieto výrazy vie Žofie opísať tak, aby im porozumel aj človek, ktorý nie je odborníkom na farmáciu.

Čo je podľa vás najdôležitejším prínosom kyseliny hyalurónovej v kozmetike NAFIGATE?

Najdôležitejšia je jej čistota a veľkosť molekúl. NAFIGATE používa viac druhov kyseliny hyalurónovej a niekoľko veľkostí molekúl - tie menšie sú vysoko vstrebateľné a účinkujú vnútri v pokožke, kde pomáhajú redukovať hĺbku vrások. Väčšie molekuly sa dokážu vstrebať len čiastočne, ale zato pôsobia aj na povrchu pokožky, kde ju hydratujú a zlepšujú jej vzhľad. Naviac je NAFIGATE Kyselina hyalurónová vysoko čisté a účinné sérum, pretože obsahuje len nevyhnutné pomocné látky. Kyselina hyalurónová je hlavnou aktívnou látkou vo vysokej koncentrácii a nie len nepatrným doplnkom, ako býva u niektorých výrobkov. Úžasné sú nanovláknové masky, ktoré otvoria póry pokožky a umožnia tak kyseline ďaleko lepšie a hlbšie preniknúť do pokožky. Účinok je naozaj okamžitý.  

Podočná maska Nano Eye Lift sa hodí pred dôležitými udalosťami.

Ktoré prípravky vy sama rada používate?

Medzi moje najobľúbenejšie produkty patria micelárny olej a nočný krém. Dámy v mojej rodine si chvália Anti-Aging Sérum, ktoré z hľadiska zloženia patrí aj medzi mojich favoritov. Z noviniek sa mi naozaj páči očný krém, ale ten som zatiaľ nevyskúšala. Pred významnou udalosťou používam podočnú masku Nano Eye Lift, ktorú by mala mať každá žena vždy po ruke.

Čo vás teraz v NAFIGATE najviac baví?

Rada skúmam svetový trh a novinky v kozmetike. Fascinuje ma, že každý deň môžem naraziť na desiatky rôznych kozmetických spoločností. Niektoré sú lepšie a iné horšie, ale od každej sa niečo dozviem. Najviac sa mi páči, že sa začína veľa hovoriť o kožnej mikroflóre. Rovnako ako sa v tráviacom ústrojenstve vyskytujú baktérie prospešné pre naše črevá, sú aj na koži zdravé baktérie. Na trh sa dostávajú prípravky, ktoré obsahujú probiotické kultúry alebo prirodzenú mikroflóru posilňujú. Vďaka tomu je pokožka zdravá a pleť bezproblémová.