Takto starne vaša pleť. Pochopte životný cyklus kože a udržte si mladistvosť

Viete, ktorý ľudský orgán je najväčší? Ak sa rozhodujete medzi pečeňou a žalúdkom, možno vás prekvapíme - je to koža! Aj tá sa totiž počíta medzi orgány.

Na rozdiel od vnútorných orgánov si ale ľahko všimnete postupujúcich zmien na koži. Prečo sa tak razantne mení a čo urobiť pre krásnu a mladistvú pleť?

Koža sa skladá z niekoľkých častí - a každá z nich má svoje vlastné funkcie.

  1. Epidermis čiže pokožkasa skladá z ďalších vrstiev. Tie postupne rohovatejú a odumierajú. Pokožka zaisťuje hydratáciu pleti - zadržiava v nej vodu. Na povrchu epidermis je vrstva hydrolipidického filmu, ktorý sa skladá z tukov a vody a zabezpečuje ochranu pokožky.
  2. Dermis čiže zamšaobsahuje kolagén a elastín, ktorými udržuje pleť napnutú a bez vrások.
  3. Hypodermis čiže podkožieobsahuje tukové bunky, ktoré telo izolujú a chránia proti nepriaznivým teplotám i mechanickému poraneniu.

 kůže2

Koža má 3 základné vrstvy. Na obrázku vidíte pôsobenie veľkých molekúl kyseliny hyalurónovej na povrchu kože.

  Pri starnutí sa v každej vrstve kože prejavuje pomalšie obnovovanie buniek:

  1. Pokožka stráca prirodzený jas a lesk, schopnosť zadržiavať vodu sa zhoršuje. Naviac sa zvyšuje miera priepustnosti chemických látok.
  2. V zamši ubúda kolagénu a elastínu, pleť stráca pevnosť a pružnosť, pribúdajú vrásky.
  3. V podkoží sa s vekom mení rozloženie tukových buniek a tvorí sa ich menej.

 

Kvalita pleti sa postupne mení od narodenia až do staroby.

 

Dojčatá majú tenkú pleť

Dieťa má od narodenia rovnaký počet vrstiev ako dospelý človek - ale aj napriek tomu je dojčenská koža až 5 × slabšia. Každá vrstva je totiž veľmi tenká, takže je koža veľmi citlivá a jemná.

Detská koža je náchylná na spálenie, mechanické poranenie aj k narušeniu chemikáliami. Hydrolipidický ochranný film na povrchu pokožky je veľmi slabý.

Pretože majú dojčatá málo aktívne potné a mazové žľazy, nedokážu dobre regulovať svoju telesnú teplotu.

 Obr. 2 kůže

Bábätká sú veľmi citlivé na vonkajšie vplyvy - preto je dôležité ich dobre chrániť pred slnkom aj pred chemickými látkami, ktoré nie sú telu vlastné.

 

Najskôr v 12 rokoch je detská koža zhodná s kožou dospelého - má rovnakú štruktúru a funkcie.  

 

Pleť začína starnúť okolo 25. roku

V čase dospievania pleť zápasí so zvýšenou produkciou mazu a s obťažným odlupovaním odumretých buniek (korneocyty).

Ďalšia obťažná fáza nastáva okolo 25 rokov. Pleť ovplyvňuje genetika, životné prostredie i životný štýl a začínajú sa na nej prejavovať prvé známky starnutia.

Pleť sa okolo 25 rokov začína stenčovať a množstvo kolagénu klesá - asi o 1% ročne. Objavujú sa prvé drobné mimické vrásky a v koži ubúda obsah prirodzene sa vyskytujúcej kyseliny hyalurónovej.

 Obr. 3 kůže

Len čo sa upokojí pleť po puberte, už nastávajú prvé úbytky kolagénu.

 

S tehotenstvom nastáva v tele hormonálna búrka. Koža môže reagovať zvýšením produkcie mazu a akné.

Okolo tridsiatky je na pleti pozorovateľný úbytok vody a zníženie pružnosti. Približne okolo 35 rokov končí dokonalé obnovovanie väčšiny buniek v tele - a koža na tom nie je o nič lepšie.

 

So štyridsiatkou prichádza suchosť a vrásky

Asi od 40 rokov sa výrazne mení kvalita hornej vrstvy - epidermis. Bunky sa zmenšujú a tvorí sa čím ďalej tým menej nových. Kvôli tomu je pleť náchylnejšia k suchosti, hrubosti a namáhavému hojeniu.

Stenčovanie sa týka aj dermis a hypodermis. Elastínové vlákna a kolagén ubúdajú, takže sa stráca pevnosť pleti a prehlbujú sa vrásky. Pleť kvôli strate pevnosti začína podliehať gravitačnej sile.

Mení sa aj farba pleti. Ružovkastý odtieň bledne a koža je matná. Objavujú sa prvé prasknuté žilky aj malé pigmentové škvrny spôsobené rozpadom kožného farbiva.

Okolo štyridsiatky pozorujú niektoré ženy prvé pigmentové škvrny a zmenu odtieňu pleti.

Vek okolo päťdesiatky je spojený s menopauzou, kedy v tele klesá produkcia hormónov. Zhoršujú sa vlasy, nechty aj kvalita kože - organizmus kvôli poklesu hormónov starne. Elastín a kolagén ubúdajú v pleti tempom približne 5% ročne

 

Od 60 rokov sa koža intenzívne vysušuje

S vekom nezvratne postupuje stenčovanie kože a ubúda buniek. Aj lipidov je stále menej, takže pleť čelí pokračujúcemu vysušovaniu a prehlbovaniu vrások.

Pleť je opäť citlivejšia na slnečné žiarenie a objavuje sa na nej hyperpigmentácia čiže starecké škvrny.

Po sedemdesiatke pleť čelí zníženiu imunitnej funkcie kože. Kvôli tomu je náchylnejšia na infekcie.

Obr. 5  kůže

Po sedemdesiatke je dôležitá hydratácia a prísun vitamínov, antioxidantov a kyseliny hyalurónovej.

Ako spomaliť starnutie pleti

Mnoho žien začne premýšľať o starostlivosti až v okamihu, keď pozorujú zmeny k horšiemu - prehlbujúce sa vrásky, vysušené miesta, nepekné škvrny. To ale môže oddialiť včasná prevencia.

Žena po dvadsiatke by mala dbať na pravidelné ranné i večerné čistenie pleti, hydratáciu a používanie opaľovacích krémov. Vďaka tomu zabraňuje vysúšaniu pleti a zanášaniu pórov a odďaľuje starnutie kože.

Od 25 rokov je pre pleť čoraz dôležitejšia nočná regenerácia a prísun antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

Od 30 rokov pomôžu s vráskami okolo očí podočné masky Nano Eye Lift, ktoré dodajú ubúdajúcu kyselinu hyalurónovú. Pevnosť a pružnosť pleti navracia NAFIGATE Kyselina hyalurónová, pôsobí aj v hlbších vrstvách pleti a redukuje vrásky.  

Zaujíma vás ešte niečo o starnutí pleti? Opýtajte sa nás na Facebooku.