Mikroplasty v číslach: zozbierali sme prekvapujúce štatistiky

V oceánoch sú ich trilióny a v jednom kozmetickom produkte ich môže byť cez milión. Dostanú sa na najodľahlejšie miesta sveta a do tiel najrôznejších živočíchov. Malé plastové častice predstavujú veľký problém pre životné prostredie. Čísla v článku vás o tom presvedčia.

12

Všetky plastové čiastočky s priemerom menším ako 5 milimetrov sa nazývajú mikroplasty. Čím menšie sú, tým ľahšie prenikajú do oceánov a živých organizmov. Môžu vznikať napríklad:

  • Rozpadom väčších plastov.
  • Obrusovaním pneumatík.
  • Praním syntetického textilu.


Veľký problém predstavujú aj v kozmetickom priemysle, kde ich výrobcovia využívajú ako peelingové častice, ktoré odstraňujú nečistoty a odumreté kožné bunky z pokožky.

 Polyethylene

Koľko je mikroplastov v jednom produkte?

S mikroplastami v kozmetických prípravkoch výrobcovia nešetria. Organizácia 5Gyres odhaduje, že na jeden produkt pre čistenie tváre priemerne pripadá B30 000 plastových častíc. Podľa Britských vedcov môže 5 mililitrov peelingového prípravku obsahovať 4 59594 500 mikroplastov. Po každom kúpaní sa tak môže do odtoku dostať okolo 100 000 plastových mikročastíc.

Závratnejšie odhady zverejnilo Hongkonské environmentálne hnutie Plastic Free Seas, podľa ktorého každá tuba so 130 gramami prípravku obsahuje až 1.476 milióna mikroplastov. Znamená to, že sa po jednom použití do vody dostane okolo 17 000 čiastočiek.   

 Kopie návrhu Kopie návrhu 800px × 400px – Návrh bez názvu (1)

 

Úpravne vody na všetky mikroplasty nestačia

Po použití sa plastové častice dostávajú k zariadeniam na čistenie vody, ktoré pomocou filtrov zachytávajú všetko, čo do nej nepatrí. Niektoré plastové častice sú ale príliš malé na to, aby si s nimi aj tie najvyspelejšie čistiace technológie poradili.

Na to, ako si vedia úpravne vody s mikroplastami poradiť, sa pozreli vedci zo Slovinska. Objavili, že dokážu zachytiť priemerne 52% z celkového počtu. Vo výsledku si každodenne do povrchových vôd nájde cestu 112 miliónov mikroplastov. Takto sa môžu dostať aj do pitnej vody.

A to platí i pre Českú Republiku, kde vedci z Ústavu pre hydrodynamiku akadémie vied testovali pitnú vodu. Zistili, že v jednom litri zostáva 300 900 plastových častíc.

 

U nás zvládneme z vody priemerne odstrániť 70-83 % mikroplastových častíc.

 

Konečná destinácia: prírodné vody

Najväčšie množstvo mikroplastov nájdeme vo všetkých častiach svetových oceánov. Dostali sa dokonca aj do ich najvzdialenejších častí. Uprostred Južného Indického Oceánu vedci namerali priemerný počet 42 plastových mikročastíc na jeden kubický meter. Najvyššiu mieru znečistenia zaznamenali v severnej časti Atlantického oceánu v blízkosti Britského pobrežia.

Veľká Británia sa rozhodla tento problém riešiť a začiatkom tohto roku zakázala používanie a predaj prípravkov, ktoré plastové častice obsahujú. Ročne sa ich len v Spojenom Kráľovstve spotrebovalo okolo 680 ton.  

Británia úspešne nasledovala niekoľko štátov, ktoré sa rozhodli proti mikroplastom úradne bojovať. Podobný krok urobili v roku 2015 Spojené štáty americké, z ktorých sa do vody dostalo ročne až na 2,9 triliónov plastových mikročiastočiek. Rok predtým vláda Kanady označila mikroplasty ako toxické látky a začiatkom roka 2018 ich zakázala používať.

 Kopie návrhu 800px × 400px – Návrh bez názvu (1)

Stále však existuje veľa krajín, ktoré tento problém neriešia. Jednou z takých je Čína, kde sa podľa odhadov do vodného prostredia dostane 209 triliónov mikroplastov ročne.

Mikroplasty a zvieratá

Plastové častice sú tak malé, že si ich vodné živočíchy ľahko pletú s planktónom, ktorý je ich najbežnejším zdrojom potravy. Podľa štúdií mikroplasty ohrozujú priamym priechodom do tela cez kožu alebo konzumáciou približne 660 druhov vodných živočíchov.

Problém sa týka ako tých najmenších morských rýb, tak i žralokov a veľrýb. Pri kŕmení a získavaní kyslíka z vody ich telami prechádza tisíce kubíkov vody denne a tak je šanca pre požitie mikroplastov obrovská. Podľa odhadov môže jeden žralok denne skonzumovať 200 častíc. U väčších živočíchov tento počet dramaticky rastie.

 Kopie návrhu Kopie návrhu 800px × 400px – Návrh bez názvu (3)

Ohrozené sú však aj sladkovodné ryby. Podľa posledných vzoriek z rieky Temže sú mikroplasty potravou pre 28 % rýb.  

Čím viac mikroplastov si nájde cestu do rýb, tým väčšia je šanca, že nám skončí na tanieri. Tímy vedcov z Malajzie a Francúzska objavili 36 plastových mikročastíc v telách 120 makrel, ančovičiek a ďalších druhov rýb, ktoré boli určené pre ľudskú konzumáciu.

 

Vyhlasujeme boj s mikroplastami

V NAFIGATE Cosmetics sme sa tiež rozhodli problém s plastovými časticami riešiť. Preto sme navrhli a vyrobili sprchové peelingové mlieko Coconut Peeling Milk, ktoré miesto mikroplastov používa k čisteniu pokožky prírodný polymér P3HB. Na rozdiel od škodlivých mikročiastočiek sa však polymér v prírode úplne rozloží a tak ju nezaťažuje.

 

Viete o probléme s mikroplastami v kozmetike? Počuli ste aj o ďalších prevratných číslach, ktoré sa k tejto problematike viažu? Podeľte sa s nami na našom Facebooku.