5 originálnych tipov na letné osvieženie

Vetráky sa otáčajú na najvyšší stupeň. Chladničky chladia nápoje a melóny. Každý vyráža k vode. Tieto overené vychytávky na letné dni plné slniečka všetci poznáme. Často však ani tieto fígle nestačia. Prečítajte si, akými netradičnými spôsobmi si môžete od horúčavy rýchlo uľaviť.

  1. Schlaďte pulzné body

Je to ten najoverenejší trik zo všetkých - keď stupne mieria ku tridsiatke, hurá k vode.

Nemusíme sa však namáčať od hlavy až k päte. Stačí si vytipovať niekoľko pulzných bodov a priložiť na ne vrecko s ľadom alebo vlhký uterák.

Spánok, krk, lakťové jamky, zápästie, vnútorná strana stehien, kolenné jamky, členky, vrchná strana chodidiel

osvezeni1

Vyberte si jeden z bodov na tele, aplikujte a začnite sa chladiť.

Dobre mierený chladiaci proces upokojí krvné cievy. Vďaka tomu klesne celková teplota tela a s ňou aj pocit horúčavy. Vyskúšajte tento trik počas horúcich pracovných dní v kancelárii.

  1. Skúste si aplikovať studenú kozmetiku

Potom, čo sa efektívne schladíte, zabehnite k chladničke a urobte trochu miesta pre vaše obľúbené kozmetické kúsky.

Chlad síce neposilní účinnosť a nepredĺži trvanlivosť prípravkov. Kozmetická rutina ale bude o niečo príjemnejšia. Pri aplikácii tonika alebo hydratačného krému vyriešite viac vecí naraz: 

  • vyčistíte pleť,
  • hydratujete ju
  • a doprajete si príjemnú úľavu od horúčavy.

Mimo chlad však nechajte produkty na olejovej báze - keď sú studené, horšie sa vstrebávajú.

Pre tých, ktorí zápasia s rozaceou má vychladená kozmetika ešte jednu výhodu. Studené prípravky pokožku lepšie upokoja a podporia zmiernenie začervenaného tónu. Chlad totiž stiahne krvné bunky.

  1. Poraďte si s pálivým slnkom pálivým jedlom

Znie to ako postavené na hlavu. Podľa vedcov to ale funguje.

Kajenské korenie a papričky jalapeňo a habanero obsahujú kapsaicín, ktorý im dodáva pálivú chuť. Táto látka nás núti produkovať pot bez toho, aby zvyšovala telesnú teplotu. A vďaka tomu nás chladí. Pot je totiž základným regulátorom telesnej teploty a keď sa vyparuje, odstraňuje teplotu z tela.

osvezeni2

K pálivým pokrmom si vždy doprajte poriadnu dávku tekutín, ktoré pri potení z tela ubúdajú.

Pridajte si papričku napríklad do šalátu. V teple sa naopak vyhnite slaným potravinám, a tiež to nepreháňajte s bielkovinami. Metabolizmus sa totiž pri trávení solí a proteínov zahrieva a telo stráca vodu.

  1. Zmiernite horúčavu čajom z byliniek

Podobne ako pálivé jedlo pomôžu v teple aj horúce nápoje. Bylinné čaje sú preto skvelou voľbou. Bylinky totiž teplom prispejú zaťaženému organizmu aj ďalšími spôsobmi. Vyskúšajte si uvariť čaj trebárs z týchto:

  • Ibištek - Znižuje krvný tlak a predchádza oxidačnému stresu, ktorý spôsobuje UV žiarenie.
  • Citrónová tráva– Upokojuje nervový systém, pomáha od bolesti hlavy a so zažívaním.
  • Fenikel– Podporuje trávenie, ktoré v lete funguje pomalšie a uľavuje pri nadúvaní.

Tip: Zmrzlinu zvážte dvakrát

Odolať je ťažké. A aj keď sa môže zdať, že zmrzlina k letu neodmysliteľne patrí, zvážte, či sa krátky pôžitok naozaj oplatí.

Zhruba 20 minút po tom, čo si na kopčeku zmrzliny pochutnáte, začne telo tráviť cukor a tuk. Trávenie vysokokalorických látok zvýši celkovú telesnú teplotu a bude vám horúco.

Ak sa chcete rýchlo a účinne osviežiť, doprajete si napríklad džbánik vody s citrónom. Dodáte telu potrebné tekutiny a elektrolyty, ktoré regulujú svalové a nervové funkcie.

  1. Pribaľte do kozmetickej taštičky hydratačnú hmlu

V sparných dňoch je treba veľa piť a posilniť hydratáciu pokožky.

Hydratačná hmla je vďaka komfortnému baleniu skvelým pomocníkom. Rýchlym stlačením rozprašovača dodáte vysušenej pokožke potrebné tekutiny a príjemne sa osviežite. A to pokojne aj v práci a na cestách bez odbiehania do kúpeľne alebo k zrkadlu.

Prečítajte si, čo všetko sme pridali do osviežujúcej vody, aby čo najlepšie hydratovala pokožku.

osvezeni3

Voda s citrónom skvele osvieži zvnútra, zatiaľ čo osviežujúca hmla upokojí pokožku na povrchu.

Osviežovanie spríjemní sparné letné dni. V prvom rade však nezabúdajte na hydratáciu a ochranu proti slnku. Overte si svoj fototyp pleti a chráňte sa opaľovacou emulziou s dostatočným ochranným faktorom pre vašu pokožku.

Ak máte aj iné prekvapivé triky na ochladenie, podeľte sa o ne s nami na Facebooku.